De aandacht zal opnieuw uitgaan naar Spanje, dit naar aanleiding die de minister van Financiën van dit land vanmorgen in de Wall Street Journal gaf.

Luis de Guindos waarschuwt dat de begroting die vanmorgen wordt voorgesteld de economie van zijn land heel wat pijn kan doen. Meer zelfs, de Guindos sprak van een 'vernietigend effect'.

Spanje moet zware besparingen doorvoeren om de begroting weer in evenwicht te krijgen en dat op een moment dat het land al met een zware economische crisis wordt geconfronteerd.

Slechts langzame verbetering Europese geldhoeveelheid stelt teleur

Twee macro-economische gegevens zorgden vorige week woensdag volgens Theodoor Gilissen Bankiers voor teleurstelling op de financiële markten. Allereerst waren er de cijfers over de groei van de geldhoeveelheid in Europa. Een lichte groei is nodig om economische groei te faciliteren, een te hoge groei voedt de angst voor inflatie.

De cijfers gaven aan dat de groei met 2,8% slechts beperkt is en onder het historische gemiddelde. De data geven aan dat de leningen van de Europese Centrale Bank nog niet door banken gebruikt worden voor kredietverlening laat staan op grote schaal voor beleggingen in staatsleningen.

Spaanse banken kochten duidelijk minder staatsleningen aan dan in januari, Ierse banken verkochten, zelfs terwijl Nederlandse, Griekse en Portugese banken meer staatsleningen kochten.

De aandacht zal opnieuw uitgaan naar Spanje, dit naar aanleiding die de minister van Financiën van dit land vanmorgen in de Wall Street Journal gaf. Luis de Guindos waarschuwt dat de begroting die vanmorgen wordt voorgesteld de economie van zijn land heel wat pijn kan doen. Meer zelfs, de Guindos sprak van een 'vernietigend effect'. Spanje moet zware besparingen doorvoeren om de begroting weer in evenwicht te krijgen en dat op een moment dat het land al met een zware economische crisis wordt geconfronteerd. Slechts langzame verbetering Europese geldhoeveelheid stelt teleur Twee macro-economische gegevens zorgden vorige week woensdag volgens Theodoor Gilissen Bankiers voor teleurstelling op de financiële markten. Allereerst waren er de cijfers over de groei van de geldhoeveelheid in Europa. Een lichte groei is nodig om economische groei te faciliteren, een te hoge groei voedt de angst voor inflatie. De cijfers gaven aan dat de groei met 2,8% slechts beperkt is en onder het historische gemiddelde. De data geven aan dat de leningen van de Europese Centrale Bank nog niet door banken gebruikt worden voor kredietverlening laat staan op grote schaal voor beleggingen in staatsleningen. Spaanse banken kochten duidelijk minder staatsleningen aan dan in januari, Ierse banken verkochten, zelfs terwijl Nederlandse, Griekse en Portugese banken meer staatsleningen kochten.