De Europese beurzen zijn inmiddels opnieuw in het rood beland, terwijl op de valutamarkten ook de koers van de euro onder druk staat.

Voorlopig blijven zowel voor de beurzen als voor de euro de verliezen beperkt, de euro kan nog altijd standhouden boven 1,24 euro.

Eurobonds kunnen liquiditeit obligatiemarkten verhogen

Het Masterplan waar momenteel aan wordt gewerkt, zou volgens Theodoor Gilissen Bankiers op termijn een verbetering in de structuur van Europa betekenen. Eurobonds kunnen, mits de onderliggende landen aan de begrotingsafspraken voldoen, tot een meer liquide en stabiele Europese obligatiemarkt leiden, waardoor de rente voor de zwakkere landen langzaam aan kunnen dalen.

Er zijn minimaal twee varianten van eurobonds mogelijk: ofwel tot een totale omvang van de schulden van 60% van het bbp, ofwel obligaties juist voor het deel dat hierboven uitkomt.

Eind juni zullen de landen hierover verder spreken, maar vandaag zullen de ministers van Financiën en de centrale bankiers van de G7 al telefonisch overleg hebben. De Australische centrale bank verlaagde al de rente.

Naast alle plannen blijft overeind dat er nog veel activa in Europa zullen moeten worden afgeboekt. De BIS, de Bank for International Settlements, geeft aan dat banken tot eind 2013 nog tenminste $ 2000 mrd moeten afwaarderen.

De Portugese banken blijken hieraan begonnen met de hulp van reeds uitgekeerde middelen uit het steunfonds. Dit zal de economische groei remmen. Europa wordt daarbij extra getroffen omdat onder andere de VS, Japan en Brazilië geld uit Europa wegtrekken.

De Europese beurzen zijn inmiddels opnieuw in het rood beland, terwijl op de valutamarkten ook de koers van de euro onder druk staat. Voorlopig blijven zowel voor de beurzen als voor de euro de verliezen beperkt, de euro kan nog altijd standhouden boven 1,24 euro. Eurobonds kunnen liquiditeit obligatiemarkten verhogen Het Masterplan waar momenteel aan wordt gewerkt, zou volgens Theodoor Gilissen Bankiers op termijn een verbetering in de structuur van Europa betekenen. Eurobonds kunnen, mits de onderliggende landen aan de begrotingsafspraken voldoen, tot een meer liquide en stabiele Europese obligatiemarkt leiden, waardoor de rente voor de zwakkere landen langzaam aan kunnen dalen. Er zijn minimaal twee varianten van eurobonds mogelijk: ofwel tot een totale omvang van de schulden van 60% van het bbp, ofwel obligaties juist voor het deel dat hierboven uitkomt. Eind juni zullen de landen hierover verder spreken, maar vandaag zullen de ministers van Financiën en de centrale bankiers van de G7 al telefonisch overleg hebben. De Australische centrale bank verlaagde al de rente. Naast alle plannen blijft overeind dat er nog veel activa in Europa zullen moeten worden afgeboekt. De BIS, de Bank for International Settlements, geeft aan dat banken tot eind 2013 nog tenminste $ 2000 mrd moeten afwaarderen. De Portugese banken blijken hieraan begonnen met de hulp van reeds uitgekeerde middelen uit het steunfonds. Dit zal de economische groei remmen. Europa wordt daarbij extra getroffen omdat onder andere de VS, Japan en Brazilië geld uit Europa wegtrekken.