Nieuwbouw liet een groei van 3% ten opzichte van een maand geleden zien, terwijl bestaande woningen 3% daalden. Op het eerste gezicht lijkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers daarmee de malaise achter de rug, maar helaas is dat slechts schijn.

Waarschijnlijk wordt de hypotheekrenteaftrek volgend jaar afgeschaft, waardoor nu nog even een extra vraag ontstaat. De Spaanse overheid wil bewust de huizenverkopen nu stimuleren en de voorraden te koop staande woningen verminderen.

De verkoop van nieuwe woningen ligt nu fors onder het niveau van 2006 en er zouden nog ongeveer 1,4 miljoen woningen te koop staan. Volgens het IMF zouden de huizenprijzen in Spanje nog eens 8% moeten dalen om naar een normalere prijs te gaan, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.

Zoals bekend heeft Spanje lange tijd geprofiteerd van de lage rente en de bloei van de bouwsector, die zo'n 12% van het bbp uitmaakte tegenover een gemiddelde van 7% in Europa.

Nu de huizenmarkt is teruggevallen, de particuliere schulden moeten worden afgelost en de overheid bezuinigingen doorvoert, worden de Spaanse economie en de werkgelegenheid hard geraakt.

Nieuwbouw liet een groei van 3% ten opzichte van een maand geleden zien, terwijl bestaande woningen 3% daalden. Op het eerste gezicht lijkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers daarmee de malaise achter de rug, maar helaas is dat slechts schijn. Waarschijnlijk wordt de hypotheekrenteaftrek volgend jaar afgeschaft, waardoor nu nog even een extra vraag ontstaat. De Spaanse overheid wil bewust de huizenverkopen nu stimuleren en de voorraden te koop staande woningen verminderen. De verkoop van nieuwe woningen ligt nu fors onder het niveau van 2006 en er zouden nog ongeveer 1,4 miljoen woningen te koop staan. Volgens het IMF zouden de huizenprijzen in Spanje nog eens 8% moeten dalen om naar een normalere prijs te gaan, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op. Zoals bekend heeft Spanje lange tijd geprofiteerd van de lage rente en de bloei van de bouwsector, die zo'n 12% van het bbp uitmaakte tegenover een gemiddelde van 7% in Europa. Nu de huizenmarkt is teruggevallen, de particuliere schulden moeten worden afgelost en de overheid bezuinigingen doorvoert, worden de Spaanse economie en de werkgelegenheid hard geraakt.