Die waren volledig afgesneden van de kapitaalmarkt omdat de collega's geen vertrouwen meer hadden in een goede afloop. De bankaandelen in Spanje schoten fors omhoog, maar voor de overige beurzen in Europa was de reactie van 1 à 2 procent eerder matig te noemen.

Wie de deal nader bekijkt, ziet dat er weinig is opgelost. Op de eerste plaats is het niet duidelijk of het bedrag van 100 miljard euro voldoende is om het probleem in de Spaanse bancaire sector echt op te oplossen. Want amper 2 weken geleden kreeg Bankia alleen nog een injectie van 19 miljard euro, volgende op een eerdere noodingreep van 4,5 miljard euro bij diezelfde bank. Dat is dus al 25 procent van het totale bedrag... voor 1 bank!

Voorts verschuift de schuld van de bankbalans naar de balans van de Spaanse overheid. De schuldgraad zal hierdoor oplopen tot 100 procent van het BBP. Een zorgwekkende ontwikkeling. Vooral omdat we ook niet weten wat de rentelasten op de lening van de EU zullen zijn. In ieder geval zal het verwachte tekort van 5,3 procent verder oplopen, waardoor de schuldpositie nog groter wordt op termijn.

Kortom, wat in eerste instantie lijkt op een hoopgevende ingreep, is niet meer dan het probleem in Spanje op de langere baan schuiven. Dat voorspelt volgens Pantelis niet veel goeds.

De markten zijn allicht opzoek naar andere ingrepen, namelijk een vermindering van de schulden. Of door meer euro's te printen, of door een geforceerde afboeking. Maar we vermoeden dat de centrale bankiers het niet meer zover zullen laten komen.

Die waren volledig afgesneden van de kapitaalmarkt omdat de collega's geen vertrouwen meer hadden in een goede afloop. De bankaandelen in Spanje schoten fors omhoog, maar voor de overige beurzen in Europa was de reactie van 1 à 2 procent eerder matig te noemen. Wie de deal nader bekijkt, ziet dat er weinig is opgelost. Op de eerste plaats is het niet duidelijk of het bedrag van 100 miljard euro voldoende is om het probleem in de Spaanse bancaire sector echt op te oplossen. Want amper 2 weken geleden kreeg Bankia alleen nog een injectie van 19 miljard euro, volgende op een eerdere noodingreep van 4,5 miljard euro bij diezelfde bank. Dat is dus al 25 procent van het totale bedrag... voor 1 bank! Voorts verschuift de schuld van de bankbalans naar de balans van de Spaanse overheid. De schuldgraad zal hierdoor oplopen tot 100 procent van het BBP. Een zorgwekkende ontwikkeling. Vooral omdat we ook niet weten wat de rentelasten op de lening van de EU zullen zijn. In ieder geval zal het verwachte tekort van 5,3 procent verder oplopen, waardoor de schuldpositie nog groter wordt op termijn. Kortom, wat in eerste instantie lijkt op een hoopgevende ingreep, is niet meer dan het probleem in Spanje op de langere baan schuiven. Dat voorspelt volgens Pantelis niet veel goeds. De markten zijn allicht opzoek naar andere ingrepen, namelijk een vermindering van de schulden. Of door meer euro's te printen, of door een geforceerde afboeking. Maar we vermoeden dat de centrale bankiers het niet meer zover zullen laten komen.