De 2- jaars Spaanse rente is in anderhalve maand tijd, sinds de speech van Draghi in Londen op 26 juli, gezakt van 6,5% naar 3,1% deze week.

Ook deze week zette de daling van de korte rente door; sinds maandag is de rente met 50 bps gedaald. Draghi heeft laten weten dat opkopen van obligaties met een looptijd tot 3 jaar op de secundaire markt niet als monetaire financiering gezien wordt en dat het geen conflict zou opleveren met het verdrag.

De Duitse Bundesbank denkt hier anders over, maar lijkt hiermee geïsoleerd te zijn binnen de ECB. De 10-jaars rente daalde gisteren na die uitspraak met ca 30 bps naar 6,5% , maar bevindt zich al een maand in de range tussen de 6,2% - 6,9%.

De flinke daling van de korte rente laat zien dat de verwachtingen voor de ECB vergadering morgen hoog zijn.

Korte rente kan verder dalen, maar wat met de lange rente?

Als de ECB daadwerkelijk obligaties tot drie jaar gaat opkopen dan kan de korte rente nog wel verder dalen, maar het is volgens Theodoor Gilissen Bankiers de vraag of het vertrouwen daarmee hoog genoeg is om ook de lange rente mee te krijgen. Dit zal voor de Spaanse premier Rajoy bepalend zijn om uiteindelijk steun aan te vragen of niet.

Voor een daling van de financieringskosten voor Spanje zou de lange rente ook een stuk lager moeten liggen. Spanje kan in de verleiding komen om het looptijdenprofiel van de staatsschuld verder te verkorten om meer kortlopende leningen uit te geven, maar hierdoor zal het herfinancieringsrisico flink toenemen.

De 2- jaars Spaanse rente is in anderhalve maand tijd, sinds de speech van Draghi in Londen op 26 juli, gezakt van 6,5% naar 3,1% deze week. Ook deze week zette de daling van de korte rente door; sinds maandag is de rente met 50 bps gedaald. Draghi heeft laten weten dat opkopen van obligaties met een looptijd tot 3 jaar op de secundaire markt niet als monetaire financiering gezien wordt en dat het geen conflict zou opleveren met het verdrag. De Duitse Bundesbank denkt hier anders over, maar lijkt hiermee geïsoleerd te zijn binnen de ECB. De 10-jaars rente daalde gisteren na die uitspraak met ca 30 bps naar 6,5% , maar bevindt zich al een maand in de range tussen de 6,2% - 6,9%. De flinke daling van de korte rente laat zien dat de verwachtingen voor de ECB vergadering morgen hoog zijn. Korte rente kan verder dalen, maar wat met de lange rente? Als de ECB daadwerkelijk obligaties tot drie jaar gaat opkopen dan kan de korte rente nog wel verder dalen, maar het is volgens Theodoor Gilissen Bankiers de vraag of het vertrouwen daarmee hoog genoeg is om ook de lange rente mee te krijgen. Dit zal voor de Spaanse premier Rajoy bepalend zijn om uiteindelijk steun aan te vragen of niet. Voor een daling van de financieringskosten voor Spanje zou de lange rente ook een stuk lager moeten liggen. Spanje kan in de verleiding komen om het looptijdenprofiel van de staatsschuld verder te verkorten om meer kortlopende leningen uit te geven, maar hierdoor zal het herfinancieringsrisico flink toenemen.