De marktreacties van de afgelopen dagen gaven volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas aan hoe afhankelijk de markten voor risico en dus ook de groeimarkten zijn van de liquiditeit van de centrale banken. Maar strucutureel is er ook meer aan de hand. Heel wat groielanden hadden een stevig overschot op hun handelsbalans.

Dit zorgde voor een opwaartse druk op hun munten. Daarbij kwam dat heel wat geld uit het Westen naar de obligatiemarkten van de groeimarkten vloeide. Er was namelijk een leuke pick-up te halen terwijl de munten sterk bleven en dat is volgens Gijsels momenteel in veel mindere mate het geval.

De marktreacties van de afgelopen dagen gaven volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas aan hoe afhankelijk de markten voor risico en dus ook de groeimarkten zijn van de liquiditeit van de centrale banken. Maar strucutureel is er ook meer aan de hand. Heel wat groielanden hadden een stevig overschot op hun handelsbalans. Dit zorgde voor een opwaartse druk op hun munten. Daarbij kwam dat heel wat geld uit het Westen naar de obligatiemarkten van de groeimarkten vloeide. Er was namelijk een leuke pick-up te halen terwijl de munten sterk bleven en dat is volgens Gijsels momenteel in veel mindere mate het geval.