In het derde kwartaal kromp de economie -0,3%. Volgens de Spaanse krant El Pais komt Eur 44 mrd van de Eur 137 mrd die banken terugbetalen van de eerste LTRO van Spaanse banken.

De Eur 137 mrd die in de komende tijd terugbetaald zal worden was een stuk hoger dan de Eur 85 mrd waar de markt gemiddeld rekening mee hield.

Dit was de voornaamste reden van de rentestijging in de kernlanden op vrijdag en maandag, waarbij de 2-jaars Duitse rente opliep van 0,17% op vrijdag naar het niveau van circa 0,3% nu.

Uit de 7-daags leenoperatie van de ECB gisteren bleek dat banken ongeveer hetzelfde bedrag doorrolden (Eur 124 mrd).

Er is dus geen bewijs dat banken alleen de looptijd van ECB-leningen verkorten; het liquiditeitsoverschot neemt in dat geval af. Bij de 3-maands ECB lening van vandaag loopt Eur 6 mrd af en zal blijken of hiervoor hetzelfde geldt.

In het derde kwartaal kromp de economie -0,3%. Volgens de Spaanse krant El Pais komt Eur 44 mrd van de Eur 137 mrd die banken terugbetalen van de eerste LTRO van Spaanse banken. De Eur 137 mrd die in de komende tijd terugbetaald zal worden was een stuk hoger dan de Eur 85 mrd waar de markt gemiddeld rekening mee hield. Dit was de voornaamste reden van de rentestijging in de kernlanden op vrijdag en maandag, waarbij de 2-jaars Duitse rente opliep van 0,17% op vrijdag naar het niveau van circa 0,3% nu. Uit de 7-daags leenoperatie van de ECB gisteren bleek dat banken ongeveer hetzelfde bedrag doorrolden (Eur 124 mrd). Er is dus geen bewijs dat banken alleen de looptijd van ECB-leningen verkorten; het liquiditeitsoverschot neemt in dat geval af. Bij de 3-maands ECB lening van vandaag loopt Eur 6 mrd af en zal blijken of hiervoor hetzelfde geldt.