Hoe groot zijn de problemen bij de Spaanse banken? Als we Chuck Davidson van Wexford Capital mogen geloven, zijn die veel groter dan algemeen wordt vermoed.

Europa heeft voorlopig een bedrag van 30 miljard als steun aan de Spaanse banken goedgekeurd, bedrag dat kan worden uitgebreid tot 100 miljard euro.

Onafhankelijke studies wijzen uit dat het gat 50 tot 60 miljard euro zou kunnen bedragen, dus minder dan de 100 miljard euro die de Spaanse banken eventueel uit de Europese steunfondsen kunnen opvragen. Het uiteindelijke bedrag dat nodig is ligt volgens Davidson veel hoger.

Afwaardering van de assets met een kwart

Davidson heeft op de eerste plaats gekeken naar de vijf grootste Spaanse banken en de resultaten van zijn onderzoek daaromtrent geëxtrapoleerd naar de volledige banksector. Daarbij was het uitgangspunt een afwaardering van de activa met een kwart.

De Spaanse banken zullen uiteindelijk 990 miljard euro nodig hebben om aan Basel 3 te voldoen, zo luidt uiteindelijk de conclusie van Davidson. Zodra dit besef doordringt tot de beleggers, zal naar de mening van Davidson een bank run nog maar moeilijk te stoppen zijn.

Hoe groot zijn de problemen bij de Spaanse banken? Als we Chuck Davidson van Wexford Capital mogen geloven, zijn die veel groter dan algemeen wordt vermoed. Europa heeft voorlopig een bedrag van 30 miljard als steun aan de Spaanse banken goedgekeurd, bedrag dat kan worden uitgebreid tot 100 miljard euro. Onafhankelijke studies wijzen uit dat het gat 50 tot 60 miljard euro zou kunnen bedragen, dus minder dan de 100 miljard euro die de Spaanse banken eventueel uit de Europese steunfondsen kunnen opvragen. Het uiteindelijke bedrag dat nodig is ligt volgens Davidson veel hoger. Afwaardering van de assets met een kwart Davidson heeft op de eerste plaats gekeken naar de vijf grootste Spaanse banken en de resultaten van zijn onderzoek daaromtrent geëxtrapoleerd naar de volledige banksector. Daarbij was het uitgangspunt een afwaardering van de activa met een kwart. De Spaanse banken zullen uiteindelijk 990 miljard euro nodig hebben om aan Basel 3 te voldoen, zo luidt uiteindelijk de conclusie van Davidson. Zodra dit besef doordringt tot de beleggers, zal naar de mening van Davidson een bank run nog maar moeilijk te stoppen zijn.