Carlos Berastain, analist bij Deutsche Bank, berekende dat de cajas of spaarbanken alleen ongeveer 46 miljard euro aan obligaties moeten uitgeven. De resterende 79 miljard euro komt voor rekening van grote banken als Banco Santander SA.

De spaarbanken hielpen de boom in het Spaans vastgoed financieren, ze waren goed voor ongeveer 50% van de toegestane woonkredieten. De vastgoedcrisis heeft de caja's dan ook zwaar getroffen.

Daardoor is de druk op de spaarbanken om te fuseren toegenomen. De Spaanse overheid moet CajaSur al overnemen nadat deze spaarbank in 2009 een verlies van 600 miljoen euro moest boeken.

Berastain merkt op dat liquiditeit een probleem blijft bij de spaarbanken, waardoor hun financieringspositie zeer zwak en risicovol blijft.

De afgelopen maand hebben de caja's geen obligaties meer uitgegeven, onder andere omdat de credit-default swaps veel te duur zijn geworden.

Deze contracten op Banco Santander, de grootste Spaanse bank, zijn volgens CMA DataVision sinds begin mei met 90% gestegen.

De Wall Street Journal schreef eerder deze week dat Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, de tweede Spaanse bank, er niet in geslaagd is om short-term commercial paper voorq een bedrag van 1 miljard dollar te vernieuwen. BBVA gaf geen commentaar op het bericht.

Carlos Berastain, analist bij Deutsche Bank, berekende dat de cajas of spaarbanken alleen ongeveer 46 miljard euro aan obligaties moeten uitgeven. De resterende 79 miljard euro komt voor rekening van grote banken als Banco Santander SA. De spaarbanken hielpen de boom in het Spaans vastgoed financieren, ze waren goed voor ongeveer 50% van de toegestane woonkredieten. De vastgoedcrisis heeft de caja's dan ook zwaar getroffen. Daardoor is de druk op de spaarbanken om te fuseren toegenomen. De Spaanse overheid moet CajaSur al overnemen nadat deze spaarbank in 2009 een verlies van 600 miljoen euro moest boeken. Berastain merkt op dat liquiditeit een probleem blijft bij de spaarbanken, waardoor hun financieringspositie zeer zwak en risicovol blijft. De afgelopen maand hebben de caja's geen obligaties meer uitgegeven, onder andere omdat de credit-default swaps veel te duur zijn geworden. Deze contracten op Banco Santander, de grootste Spaanse bank, zijn volgens CMA DataVision sinds begin mei met 90% gestegen. De Wall Street Journal schreef eerder deze week dat Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, de tweede Spaanse bank, er niet in geslaagd is om short-term commercial paper voorq een bedrag van 1 miljard dollar te vernieuwen. BBVA gaf geen commentaar op het bericht.