De problemen van Spanje zijn bekend: een torenhoge werkloosheidsgraad, waarbij vooral de jeugdwerkloosheid de pan uitswingt. Als gevolg van de aangekondigde besparingen kan de werkloosheidsgraad nog gaan toenemen. Bovendien heeft de vastgoedmarkt nog altijd geen bodem bereikt.

Kapitaalbehoefte Spaanse banken veel groter dan bedrag waar nu rekening mee wordt gehouden

De problemen met de slechte kredieten op dat vastgoed wegen bovendien op de banken, want die slechte kredieten moeten worden afgeschreven. Daardoor neemt de financieringsbehoefte van de banken toe. De Spaanse regering minimaliseert die problemen.

Larry McDonald, handelaar in Europese staatsobligaties bij Newedge, vreest dat het benodigde bedrag voor de banken veel hoger zal liggen dan de 50 miljard euro die door de regering naar voren wordt geschoven. Hij houdt eerder rekening met een bedrag van 100 tot 150 miljard euro.

Wanneer dit besef tot de financiële markten gaat doordringen, zal de Europese schuldencrisis in een nieuwe fase belanden. Iedereen beseft inmiddels dat het veel moeilijker zal zijn om Spanje te redden dan om Griekenland het hoofd boven water te houden.

De problemen van Spanje zijn bekend: een torenhoge werkloosheidsgraad, waarbij vooral de jeugdwerkloosheid de pan uitswingt. Als gevolg van de aangekondigde besparingen kan de werkloosheidsgraad nog gaan toenemen. Bovendien heeft de vastgoedmarkt nog altijd geen bodem bereikt. Kapitaalbehoefte Spaanse banken veel groter dan bedrag waar nu rekening mee wordt gehouden De problemen met de slechte kredieten op dat vastgoed wegen bovendien op de banken, want die slechte kredieten moeten worden afgeschreven. Daardoor neemt de financieringsbehoefte van de banken toe. De Spaanse regering minimaliseert die problemen. Larry McDonald, handelaar in Europese staatsobligaties bij Newedge, vreest dat het benodigde bedrag voor de banken veel hoger zal liggen dan de 50 miljard euro die door de regering naar voren wordt geschoven. Hij houdt eerder rekening met een bedrag van 100 tot 150 miljard euro. Wanneer dit besef tot de financiële markten gaat doordringen, zal de Europese schuldencrisis in een nieuwe fase belanden. Iedereen beseft inmiddels dat het veel moeilijker zal zijn om Spanje te redden dan om Griekenland het hoofd boven water te houden.