In Spanje is het vandaag een dag van algemene staking tegen de besparingsmaatregelen die de regering van Mariano Rajoy heeft opgelegd. Die maatregelen kwamen er echter onder dwang van Europa. Het blijft met andere woorden onrustig in de Europese periferie.

Voorlopig akkoord Anglo Irish betaling goed voor referendum Ierland

Het referendum in Ierland over het Europese fiscal compact zal op 31 mei plaatsvinden. Uit de laatste peilingen blijkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat een meerderheid van 60% voor het pact zal stemmen.

Een positieve ontwikkeling is dat er een akkoord in de lucht hangt over de betaling van de promissory notes aan Irish Bank Resolution Corp, het voormalige Anglo Irish Bank.

Anglo Irish moet overeind worden gehouden

Elk jaar moet Ierland een bedrag aan toegezegde steun overmaken aan Anglo Irish om de bank overeind te houden. Eind deze maand zou dat de Ierse staat Eur 3,1 mrd kosten. Hiermee lost de bank de exceptionele liquiditeitssteun af die zij krijgt van de Ierse centrale bank.

De cash betaling zal nu niet direct gebruikt worden om de centrale bank af te betalen maar waarschijnlijk aangewend worden om de Ierse staatsleningen mee te kopen (of rechtstreeks betaald worden in staatsleningen). Deze constructie stelt het moment dat Ierland de schuld daadwerkelijk moet aflossen uit.

Het zal nu niet direct op de begroting drukken, maar er is ook niet echt sprake van schuldenverlichting. In de komende maanden zal dan ook verder gediscussieerd worden met de Europese Commissie en de ECB over een langduriger oplossing. Met het oog op het slagen van het referendum is een overeenkomst om de steun aan Anglo Irish draaglijker te maken een goede ontwikkeling.

In Spanje is het vandaag een dag van algemene staking tegen de besparingsmaatregelen die de regering van Mariano Rajoy heeft opgelegd. Die maatregelen kwamen er echter onder dwang van Europa. Het blijft met andere woorden onrustig in de Europese periferie. Voorlopig akkoord Anglo Irish betaling goed voor referendum Ierland Het referendum in Ierland over het Europese fiscal compact zal op 31 mei plaatsvinden. Uit de laatste peilingen blijkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat een meerderheid van 60% voor het pact zal stemmen. Een positieve ontwikkeling is dat er een akkoord in de lucht hangt over de betaling van de promissory notes aan Irish Bank Resolution Corp, het voormalige Anglo Irish Bank. Anglo Irish moet overeind worden gehouden Elk jaar moet Ierland een bedrag aan toegezegde steun overmaken aan Anglo Irish om de bank overeind te houden. Eind deze maand zou dat de Ierse staat Eur 3,1 mrd kosten. Hiermee lost de bank de exceptionele liquiditeitssteun af die zij krijgt van de Ierse centrale bank. De cash betaling zal nu niet direct gebruikt worden om de centrale bank af te betalen maar waarschijnlijk aangewend worden om de Ierse staatsleningen mee te kopen (of rechtstreeks betaald worden in staatsleningen). Deze constructie stelt het moment dat Ierland de schuld daadwerkelijk moet aflossen uit. Het zal nu niet direct op de begroting drukken, maar er is ook niet echt sprake van schuldenverlichting. In de komende maanden zal dan ook verder gediscussieerd worden met de Europese Commissie en de ECB over een langduriger oplossing. Met het oog op het slagen van het referendum is een overeenkomst om de steun aan Anglo Irish draaglijker te maken een goede ontwikkeling.