Op de achtergrond speelt ook mee dat de eurozone zich voorbereid op de onderhandelingen later deze week over de oprichting van een permanent crisismechanisme.

Morgen 16 december wil Spanje obligaties met een looptijd van 10 en 15 jaar verkopen. Het is het enige Europese land dat dit jaar nog schatkistpapier moet vielen, afgezien van Italië.

David Schnautz, fixed-income strategist bij Commerzbank AG in Londen, vindt het niet abnormaal dat de Spaanse obligaties onder druk staan, de grote beleggers maken plaats vrij in de portefeuille voor nieuw Spaans overheidspapier.

Op de achtergrond speelt ook mee dat de eurozone zich voorbereid op de onderhandelingen later deze week over de oprichting van een permanent crisismechanisme. Morgen 16 december wil Spanje obligaties met een looptijd van 10 en 15 jaar verkopen. Het is het enige Europese land dat dit jaar nog schatkistpapier moet vielen, afgezien van Italië. David Schnautz, fixed-income strategist bij Commerzbank AG in Londen, vindt het niet abnormaal dat de Spaanse obligaties onder druk staan, de grote beleggers maken plaats vrij in de portefeuille voor nieuw Spaans overheidspapier.