Het vertrouwen in 'fiat currency' klinkt nog vreemder in de oren wanneer er rekening wordt gehouden met het gegeven dat de meeste inwoners van een land eerder wantrouwig tegenover hun regering staan.

De regering wordt met andere woorden gewantrouwd, maar in het geld dat ongedekt door diezelfde regering wordt gedrukt is er wel vertrouwen.

Whisky en dure horloges

Door de geschiedenis heen zijn de mensen blijven zoeken naar alternatieven voor 'fiat currency'. Goud en zilver liggen het meest voor de hand als alternatieve valuta's, maar in de loop van de jaren zijn de meest vreemde alternatieven opgedoken als vervanging van geld.

Zo was op een bepaald moment in de Verenigde Staten whisky een geldig betaalmiddel, op een moment dat de Amerikanen whisky dronken alsof het water was.

Tegenwoordig zijn ook luxehorloges erg populair als alternatieven voor gedrukt geld. De Hasseltse juwelier Denis Van Esser - die met AOne een eigen horlogemerk op de markt heeft, wijst er op sommige horloges echte verzamelaarsobjecten zijn waar grif tienduizenden euro's voor worden neergeteld.

Algemeen geldt, hoe zeldzamer hoe hoger de waarde van een horloge. Onder andere merken als Patek Philippe behouden hun waarde of stijgen zelfs nog in waarde.

Het vertrouwen in 'fiat currency' klinkt nog vreemder in de oren wanneer er rekening wordt gehouden met het gegeven dat de meeste inwoners van een land eerder wantrouwig tegenover hun regering staan. De regering wordt met andere woorden gewantrouwd, maar in het geld dat ongedekt door diezelfde regering wordt gedrukt is er wel vertrouwen. Whisky en dure horlogesDoor de geschiedenis heen zijn de mensen blijven zoeken naar alternatieven voor 'fiat currency'. Goud en zilver liggen het meest voor de hand als alternatieve valuta's, maar in de loop van de jaren zijn de meest vreemde alternatieven opgedoken als vervanging van geld. Zo was op een bepaald moment in de Verenigde Staten whisky een geldig betaalmiddel, op een moment dat de Amerikanen whisky dronken alsof het water was. Tegenwoordig zijn ook luxehorloges erg populair als alternatieven voor gedrukt geld. De Hasseltse juwelier Denis Van Esser - die met AOne een eigen horlogemerk op de markt heeft, wijst er op sommige horloges echte verzamelaarsobjecten zijn waar grif tienduizenden euro's voor worden neergeteld. Algemeen geldt, hoe zeldzamer hoe hoger de waarde van een horloge. Onder andere merken als Patek Philippe behouden hun waarde of stijgen zelfs nog in waarde.