Daar lijkt op korte termijn niet meteen verandering in te komen. De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn voor dit jaar dan wel duidelijk beter dan vorig jaar, Europa blijft voorlopig achterop hinken.

Vooral de VS en de groeilanden lijken klaar te staan voor een aantrekkend herstel in 2013-14. Het blijft evenwel afwachten of de eurozone daarbij kan aanpikken.

Vooral de euro dreigt roet in het eten te gooien. De euro mag dan wel nog lang niet historisch sterk zijn, ze is meer dan waarschijnlijk wel te sterk voor de huidige economische toestand in de eurozone.

Vooral de uitvoer naar de rest van de wereld, één van de weinige lichtpuntjes in de eurozone de voorbije jaren, staat opnieuw onder druk.

Daarbovenop komen nog nieuwe saneringsinspanningen van de overheden, het sluimerende risico van een nieuwe

opflakkering van de eurocrisis en een niet-functionerend kredietmechanisme. Samen zullen die factoren ervoor zorgen dat de euro-economie ook in 2013 niet groeit.

Daar lijkt op korte termijn niet meteen verandering in te komen. De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn voor dit jaar dan wel duidelijk beter dan vorig jaar, Europa blijft voorlopig achterop hinken. Vooral de VS en de groeilanden lijken klaar te staan voor een aantrekkend herstel in 2013-14. Het blijft evenwel afwachten of de eurozone daarbij kan aanpikken. Vooral de euro dreigt roet in het eten te gooien. De euro mag dan wel nog lang niet historisch sterk zijn, ze is meer dan waarschijnlijk wel te sterk voor de huidige economische toestand in de eurozone. Vooral de uitvoer naar de rest van de wereld, één van de weinige lichtpuntjes in de eurozone de voorbije jaren, staat opnieuw onder druk. Daarbovenop komen nog nieuwe saneringsinspanningen van de overheden, het sluimerende risico van een nieuwe opflakkering van de eurocrisis en een niet-functionerend kredietmechanisme. Samen zullen die factoren ervoor zorgen dat de euro-economie ook in 2013 niet groeit.