Solvay verrastte volgens Geert Van Herck van Leleux de beleggersgemeenschap door zijn REBITDA-prognose opwaarts bij te stellen. Solvay hoopt in 2016 een REBITDA (bedrijfswinst voor intresten, belastingen, afschrijvingen) van 3 miljard euro te halen.

Dat is 1 miljard euro meer dan eind 2011. 600 miljoen euro moet komen van overnames en van nieuwe producten. De overige 400 miljoen euro moeten uit besparingen worden gehaald.

De overname van Rhodia leidt aldus tot een opwaartse prognose van de bedrijfswinst, Solvay heeft er een grotere blootstelling aan de groeilanden mee gerealiseerd en wil er minder cyclisch door worden door meer focus op gespecialiseerde chemische producten.

Net bij dit laatste puntje wringt het schoentje: wie de koers jaren volgde, moet vaststellen dat deze beurskoers net door macro-economische trends wordt beïnvloed.

Op de weekgrafiek ziet Geert Van Herck het koersverloop sinds de historische top van 2007. In het kielzog van de financiële crisis ging de koers fors onderuit.

Begin 2009 veerde de koers op tot in 2011 opnieuw twijfels rezen over een verdere economische groei. De afgelopen maanden volgde de koers de algemene beurstrend.

Moeten we de aandelen Solvay al verkopen?

Hij stelt vanuit technisch oogpunt één belangrijk feit vast: net zoals in 2011 divergeert de RSI-indicator (onderste grafiek) met de beurskoers. Een signaal dat de kracht achter de stijging afneemt. In 2011 leidde dit alvast tot een koersdaling van meer dan 40%! De boodschap van de weekgrafiek is duidelijk: Solvaybeleggers dienen alert te zijn voor een naderende trendommekeer.

Bij de recente koerstop van 94,09 euro was er een belangrijke divergentie tussen koers en RSI. Een reden om te verkopen?

Nog niet volgens Van Herck, maar gebruik volgens hem een neerwaartse doorbraak van de belangrijke steunzone op 84 euro als stopniveau om de winsten van de afgelopen maanden te beschermen. Een neerwaartse doorbraak kan de koers verder doen dalen naar 74 euro.

Solvay verrastte volgens Geert Van Herck van Leleux de beleggersgemeenschap door zijn REBITDA-prognose opwaarts bij te stellen. Solvay hoopt in 2016 een REBITDA (bedrijfswinst voor intresten, belastingen, afschrijvingen) van 3 miljard euro te halen. Dat is 1 miljard euro meer dan eind 2011. 600 miljoen euro moet komen van overnames en van nieuwe producten. De overige 400 miljoen euro moeten uit besparingen worden gehaald. De overname van Rhodia leidt aldus tot een opwaartse prognose van de bedrijfswinst, Solvay heeft er een grotere blootstelling aan de groeilanden mee gerealiseerd en wil er minder cyclisch door worden door meer focus op gespecialiseerde chemische producten. Net bij dit laatste puntje wringt het schoentje: wie de koers jaren volgde, moet vaststellen dat deze beurskoers net door macro-economische trends wordt beïnvloed. Op de weekgrafiek ziet Geert Van Herck het koersverloop sinds de historische top van 2007. In het kielzog van de financiële crisis ging de koers fors onderuit. Begin 2009 veerde de koers op tot in 2011 opnieuw twijfels rezen over een verdere economische groei. De afgelopen maanden volgde de koers de algemene beurstrend. Moeten we de aandelen Solvay al verkopen? Hij stelt vanuit technisch oogpunt één belangrijk feit vast: net zoals in 2011 divergeert de RSI-indicator (onderste grafiek) met de beurskoers. Een signaal dat de kracht achter de stijging afneemt. In 2011 leidde dit alvast tot een koersdaling van meer dan 40%! De boodschap van de weekgrafiek is duidelijk: Solvaybeleggers dienen alert te zijn voor een naderende trendommekeer. Bij de recente koerstop van 94,09 euro was er een belangrijke divergentie tussen koers en RSI. Een reden om te verkopen? Nog niet volgens Van Herck, maar gebruik volgens hem een neerwaartse doorbraak van de belangrijke steunzone op 84 euro als stopniveau om de winsten van de afgelopen maanden te beschermen. Een neerwaartse doorbraak kan de koers verder doen dalen naar 74 euro.