Solvay boekte een omzet van 3,24 miljard euro of 3% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De groep slaagde erin de daling van de verkoopvolumes (-3%), een gevolg van de wereldwijde vertraging, te compenseren met prijsstijgingen (gemiddeld +4%). De rebitda (recurrente ebitda, dus zonder eenmalige effecten) zakte met 9% in vergelijking met vorig jaar. Maar in vergelijking met het laatste kwartaal van 2011 steeg de rebitda met 47% tot 523 miljoen euro. Analisten verwachtten een rebitda van amper 445 miljoen euro.

Bovendien verwacht Solvay, dat de gewoonte niet heeft om fantasierijke voorspellingen te maken, over het volledige jaar een totale rebitda te halen in de buurt van vorig jaar (2,1 miljard euro). Analisten verwachten een daling met 10%. De Belgische chemiegroep heeft ook zijn doelstelling bevestigd van een rebitda van 3 miljard euro in 2016. Dit zou een groei met 50% in vijf jaar tijd betekenen.

Deze goede resultaten zijn het resultaten van een sterke prestatie in alle activiteiten van Solvay, met inbegrip van Rhodia dat vorig jaar werd overgenomen. De strategie van Solvay draagt bij aan de resultaten en bestaat erin zich te concentreren op de markten waarin het een van de wereldleiders is, het verbeteren van het concurrentievermogen (door te investeren in betere fabrieken) en het uitdiepen van de verticale integratie (eigen bevoorrading van energie en grondstoffen). Op die manier kunnen de kosten onder controle gehouden worden en tegelijkertijd de verkoopprijzen verhoogd worden indien dit nodig zou blijken.

Gezien de lage schuldgraad (netto financiële schuld van 1,8 miljard euro, of minder dan de jaarlijkse rebitda) en een uitmuntende voorgeschiedenis in het betalen van dividenden (geen enkele daling in de laatste dertig jaar) is Solvay een aantrekkelijke basiswaarde voor elke portefeuille. In de komende maanden zal Solvay wel extra gevoelig zijn aan een correctie in de markten omdat het aandeel al 50% is gestegen sinds begin dit jaar.

Cédric Boitte

Twitter : @CedricBoitte

Solvay boekte een omzet van 3,24 miljard euro of 3% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De groep slaagde erin de daling van de verkoopvolumes (-3%), een gevolg van de wereldwijde vertraging, te compenseren met prijsstijgingen (gemiddeld +4%). De rebitda (recurrente ebitda, dus zonder eenmalige effecten) zakte met 9% in vergelijking met vorig jaar. Maar in vergelijking met het laatste kwartaal van 2011 steeg de rebitda met 47% tot 523 miljoen euro. Analisten verwachtten een rebitda van amper 445 miljoen euro.Bovendien verwacht Solvay, dat de gewoonte niet heeft om fantasierijke voorspellingen te maken, over het volledige jaar een totale rebitda te halen in de buurt van vorig jaar (2,1 miljard euro). Analisten verwachten een daling met 10%. De Belgische chemiegroep heeft ook zijn doelstelling bevestigd van een rebitda van 3 miljard euro in 2016. Dit zou een groei met 50% in vijf jaar tijd betekenen.Deze goede resultaten zijn het resultaten van een sterke prestatie in alle activiteiten van Solvay, met inbegrip van Rhodia dat vorig jaar werd overgenomen. De strategie van Solvay draagt bij aan de resultaten en bestaat erin zich te concentreren op de markten waarin het een van de wereldleiders is, het verbeteren van het concurrentievermogen (door te investeren in betere fabrieken) en het uitdiepen van de verticale integratie (eigen bevoorrading van energie en grondstoffen). Op die manier kunnen de kosten onder controle gehouden worden en tegelijkertijd de verkoopprijzen verhoogd worden indien dit nodig zou blijken.Gezien de lage schuldgraad (netto financiële schuld van 1,8 miljard euro, of minder dan de jaarlijkse rebitda) en een uitmuntende voorgeschiedenis in het betalen van dividenden (geen enkele daling in de laatste dertig jaar) is Solvay een aantrekkelijke basiswaarde voor elke portefeuille. In de komende maanden zal Solvay wel extra gevoelig zijn aan een correctie in de markten omdat het aandeel al 50% is gestegen sinds begin dit jaar.Cédric BoitteTwitter : @CedricBoitte