Zoals kon worden gevreesd, heeft de wereldwijde economische vertraging een weerslag gehad op de kwartaalcijfers van Solvay. Toch zijn de cijfers beter dan verwacht. Door niet-recurrente elementen en de zwakte van de euro zijn de omzet en de nettowinst van de chemiegroep licht gestegen.

De omzet is vooruitgegaan met 1 procent tot 3,3 miljard euro. De daling van de volumes met 6 procent werd gecompenseerd door prijsverhogingen (+2%) en wisselkoerseffecten (+4% door de daling van de euro). Het is geen verrassing dat de meer cyclische activiteiten van Solvay, zoals vinyl (pvc), een moeilijk kwartaal hebben doorgemaakt. Maar dat werd goedgemaakt door de goede prestatie van groeisegmenten, zoals dat van de speciale polymeren.

De recurrente operationele winst is gezakt met 13 procent tot 391 miljoen euro door de daling van de recurrente ebitda van de divisie kunststoffen (-27%). Die daling is een gevolg van de slechte prestatie van de vinyls. De chemische divisie en Rhodia daarentegen hebben het beter gedaan dan een jaar geleden.

De minder goede resultaten van de kunststoffen steken af tegen het optimisme dat de groep begin mei nog had tentoongespreid bij de bekendmaking van de cijfers van het eerste kwartaal. Solvay verklaarde toen dat het een lichte stijging van de vraag naar pvc verwachtte. De wereldwijde economische vertraging van de voorbije maanden heeft die groei gefnuikt.

Toch heeft Solvay bevestigd dat het dit jaar een recurrente ebitda verwacht die in de lijn van die van 2011 ligt, terwijl analisten een winstwaarschuwing vreesden. Alles bij elkaar zijn de resultaten van het tweede kwartaal beter dan verwacht, met onder meer een nettowinst van 244 miljoen euro (of 2,96 euro per aandeel), terwijl analisten gemiddeld hadden gerekend met 184 miljoen euro.

Cédric Boitte

www.accioz.be

Zoals kon worden gevreesd, heeft de wereldwijde economische vertraging een weerslag gehad op de kwartaalcijfers van Solvay. Toch zijn de cijfers beter dan verwacht. Door niet-recurrente elementen en de zwakte van de euro zijn de omzet en de nettowinst van de chemiegroep licht gestegen.De omzet is vooruitgegaan met 1 procent tot 3,3 miljard euro. De daling van de volumes met 6 procent werd gecompenseerd door prijsverhogingen (+2%) en wisselkoerseffecten (+4% door de daling van de euro). Het is geen verrassing dat de meer cyclische activiteiten van Solvay, zoals vinyl (pvc), een moeilijk kwartaal hebben doorgemaakt. Maar dat werd goedgemaakt door de goede prestatie van groeisegmenten, zoals dat van de speciale polymeren.De recurrente operationele winst is gezakt met 13 procent tot 391 miljoen euro door de daling van de recurrente ebitda van de divisie kunststoffen (-27%). Die daling is een gevolg van de slechte prestatie van de vinyls. De chemische divisie en Rhodia daarentegen hebben het beter gedaan dan een jaar geleden.De minder goede resultaten van de kunststoffen steken af tegen het optimisme dat de groep begin mei nog had tentoongespreid bij de bekendmaking van de cijfers van het eerste kwartaal. Solvay verklaarde toen dat het een lichte stijging van de vraag naar pvc verwachtte. De wereldwijde economische vertraging van de voorbije maanden heeft die groei gefnuikt.Toch heeft Solvay bevestigd dat het dit jaar een recurrente ebitda verwacht die in de lijn van die van 2011 ligt, terwijl analisten een winstwaarschuwing vreesden. Alles bij elkaar zijn de resultaten van het tweede kwartaal beter dan verwacht, met onder meer een nettowinst van 244 miljoen euro (of 2,96 euro per aandeel), terwijl analisten gemiddeld hadden gerekend met 184 miljoen euro.Cédric Boittewww.accioz.be