De veilige haven van kredietwaardige staatsleningen wordt weer opgezocht. Het resultaat was een daling van de tienjaarsrente voor Duitse staatsleningen tot net onder de drie procent en van de Nederlandse tot net boven de drie procent.

De vlucht naar deze leningen heeft ook iets opmerkelijks. Als de bijdrage van Spanje en Italië aan het Griekse reddingsplan in twijfel wordt getrokken, dan zou dat betekenen dat een steeds grotere last van het reddingsplan richting de sterke euro-schouders schuift.

Nu indiceert de rentebeweging volgens ABN Amro de angst dat de solidariteit in Europa niet houdbaar is. Ook het koersverloop van de euro ten opzichte van de dollar toont diezelfde angst. In korte tijd is een niveau is de euro gezakt tot circa 1,26. hiermee is het koersniveau van begin dit jaar weer bereikt.

Het vertrouwen onder beleggers moet weer opgebouwd worden. Een belangrijk 'boter bij de vis' moment voor het reddingsplan staat rond 18 mei op de financiële kalender.

Dan moet Griekenland bijna EUR 8,5 miljard aan staatsleningen terugbetalen. Lukt dat, dan ligt een herstel op de aandelenbeurzen in het verschiet en blijft volgens ABN Amro de correctiefase in tijd beperkt.

De veilige haven van kredietwaardige staatsleningen wordt weer opgezocht. Het resultaat was een daling van de tienjaarsrente voor Duitse staatsleningen tot net onder de drie procent en van de Nederlandse tot net boven de drie procent. De vlucht naar deze leningen heeft ook iets opmerkelijks. Als de bijdrage van Spanje en Italië aan het Griekse reddingsplan in twijfel wordt getrokken, dan zou dat betekenen dat een steeds grotere last van het reddingsplan richting de sterke euro-schouders schuift. Nu indiceert de rentebeweging volgens ABN Amro de angst dat de solidariteit in Europa niet houdbaar is. Ook het koersverloop van de euro ten opzichte van de dollar toont diezelfde angst. In korte tijd is een niveau is de euro gezakt tot circa 1,26. hiermee is het koersniveau van begin dit jaar weer bereikt. Het vertrouwen onder beleggers moet weer opgebouwd worden. Een belangrijk 'boter bij de vis' moment voor het reddingsplan staat rond 18 mei op de financiële kalender. Dan moet Griekenland bijna EUR 8,5 miljard aan staatsleningen terugbetalen. Lukt dat, dan ligt een herstel op de aandelenbeurzen in het verschiet en blijft volgens ABN Amro de correctiefase in tijd beperkt.