Het U.S. Department of Agriculture voorspelt dat China dit jaar nog meer graan zal moeten importeren dan vorig jaar. Maar de stijging van de graanprijs doet links en rechts toch wenkbrauwen fronsen.

De grondstoffenmarkten overwegen maatregelen om de speculatieve posities in grondstoffen te beperken. Het zou niet de eerste keer zijn dat dergelijke maatregel wordt genomen.

Vorige week beperkte de Intercontinental Exchange (ICE) de speculatie in katoen nadat de katoenprijzen door het dak waren geschoten. Grote kopers moesten toen aantonen dat ze een 'economische reden' hadden om katoen te kopen.

Alleen textielbedrijven kregen zo nog de kans om zich in te dekken tegen forse bewegingen in de katoenprijs. Die is vorig jaar met 160% gestegen als gevolg van productieproblemen in tal van

landen, waaronder Australië.

Dennis Gartman van The Gartman Newsletter is van mening dat de maatregel hoe dan ook de katoenprijs naar omlaag gaat duwen. Hij denkt echter niet dat de markten soortgelijke maatregelen voor andere grondstoffen overwegen.

Toch overweegt de Commodities Futures Trading Commission om de speculatie in 24 grondstoffen, waaronder graan, soja en koffie aan banden te leggen.

Het U.S. Department of Agriculture voorspelt dat China dit jaar nog meer graan zal moeten importeren dan vorig jaar. Maar de stijging van de graanprijs doet links en rechts toch wenkbrauwen fronsen. De grondstoffenmarkten overwegen maatregelen om de speculatieve posities in grondstoffen te beperken. Het zou niet de eerste keer zijn dat dergelijke maatregel wordt genomen. Vorige week beperkte de Intercontinental Exchange (ICE) de speculatie in katoen nadat de katoenprijzen door het dak waren geschoten. Grote kopers moesten toen aantonen dat ze een 'economische reden' hadden om katoen te kopen. Alleen textielbedrijven kregen zo nog de kans om zich in te dekken tegen forse bewegingen in de katoenprijs. Die is vorig jaar met 160% gestegen als gevolg van productieproblemen in tal van landen, waaronder Australië. Dennis Gartman van The Gartman Newsletter is van mening dat de maatregel hoe dan ook de katoenprijs naar omlaag gaat duwen. Hij denkt echter niet dat de markten soortgelijke maatregelen voor andere grondstoffen overwegen. Toch overweegt de Commodities Futures Trading Commission om de speculatie in 24 grondstoffen, waaronder graan, soja en koffie aan banden te leggen.