Société Generale zag de winst in het eerste kwartaal halveren door een aantal eenmalige kosten, waaronder een afwaardering van meer dan een miljard euro op schulden.

Daartegenover stond een boekwinst van EUR 377 miljoen op de verkoop van de Egyptische dochter NSGB. Zonder eenmalige items bedroeg de winst EUR 774 miljoen, ofwel 7,2% rentabiliteit eigen vermogen.

Alle bankonderdelen hadden last van het gure economische klimaat in Europa. In het Franse kantoren netwerk daalde de winst met 21% omdat de verliezen op leningen stabiel hoog bleven in vergelijking met het vierde kwartaal van 2012.

ABN Amro houdt deze ontwikkeling strak in de gaten omdat leenactiviteiten een belangrijke schakel vormen in het zakelijk model van de Franse bank.

Bij Corporate en Investment Banking stegen de resultaten met 7%, en stelden daarmee die van concurrent Credit Agricole in de schaduw.

De buffers van de bank wijken gemiddeld niet af van andere banken in de eurozone, maar zijn dun gekeken naar andere maatstaven. De Core Tier 1 capital is 10,6%. Dat is iets boven, in onze ogen, de ondergrens van 10%.

ABN Amro is verheugd dat de op een na grootste bank van Frankrijk de kosten extra wil drukken. Daarmee komen de totale besparingen sinds 2011 op EUR 1,45 miljard. ABN Amro ziet dat als een van de weinige opties van de bank om de langzame groeivooruitzichten in Europa het hoofd te bieden.

Toch zijn de analisten van ABN Amro nog altijd onder de indruk van de winstverwachtingen van Société Generale, dat uitgaat van 10% cost of equity in 2015. Dat is onder de 12% die zij SocGen toeschrijven. ABN Amro is neutraal.

Société Generale zag de winst in het eerste kwartaal halveren door een aantal eenmalige kosten, waaronder een afwaardering van meer dan een miljard euro op schulden. Daartegenover stond een boekwinst van EUR 377 miljoen op de verkoop van de Egyptische dochter NSGB. Zonder eenmalige items bedroeg de winst EUR 774 miljoen, ofwel 7,2% rentabiliteit eigen vermogen. Alle bankonderdelen hadden last van het gure economische klimaat in Europa. In het Franse kantoren netwerk daalde de winst met 21% omdat de verliezen op leningen stabiel hoog bleven in vergelijking met het vierde kwartaal van 2012. ABN Amro houdt deze ontwikkeling strak in de gaten omdat leenactiviteiten een belangrijke schakel vormen in het zakelijk model van de Franse bank. Bij Corporate en Investment Banking stegen de resultaten met 7%, en stelden daarmee die van concurrent Credit Agricole in de schaduw. De buffers van de bank wijken gemiddeld niet af van andere banken in de eurozone, maar zijn dun gekeken naar andere maatstaven. De Core Tier 1 capital is 10,6%. Dat is iets boven, in onze ogen, de ondergrens van 10%. ABN Amro is verheugd dat de op een na grootste bank van Frankrijk de kosten extra wil drukken. Daarmee komen de totale besparingen sinds 2011 op EUR 1,45 miljard. ABN Amro ziet dat als een van de weinige opties van de bank om de langzame groeivooruitzichten in Europa het hoofd te bieden. Toch zijn de analisten van ABN Amro nog altijd onder de indruk van de winstverwachtingen van Société Generale, dat uitgaat van 10% cost of equity in 2015. Dat is onder de 12% die zij SocGen toeschrijven. ABN Amro is neutraal.