Weinigen hadden een dergelijke heropleving verwacht, na een diepe slaap van meer dan 25 jaar. De snoekduik van 7% die de Japanse beurs vorige week moest ondergaan (vanmorgen gevolgd door een nieuwe met 5%), lijkt dan ook eerder op een tijdelijke adempauze, zeker nu ook de industriële cijfers in Japan wijzen op een herstel van deze ingedommelde economische reus.

Een ander scenario ontrolt zich aan de overzijde van de Chinese zee, waar de tweede economie van de wereld telkens opnieuw neerwaartse bijstellingen van zijn groeiverwachtingen moet ondergaan.

De meest recente herziening komt van het IMF, waarbij zowel de groeiprognose voor dit jaar als 2014 werden verlaagd tot 7.75% ( in april nog ingeschat op respectievelijk 8% en 8,2%).

Niet alleen in Europa stelt zich volgens Duchateau een dilemma tussen besparingen en stimulansen die beide nodig zijn maar mekaars effect opheffen.

Ook China worstelt met twee beleidsmaatregelen die even nodig als onverzoenlijk zijn : enerzijds stelt zich een duidelijke behoefte aan rentedalingen om de industriële sector de nodige adrenaline in te bezorgen, anderzijds blijft de inflatie een structurele bedreiging vormen terwijl de kredietgroei in de vastgoedsector de kans op de vorming van een zeepbel laat toenemen.

Weinigen hadden een dergelijke heropleving verwacht, na een diepe slaap van meer dan 25 jaar. De snoekduik van 7% die de Japanse beurs vorige week moest ondergaan (vanmorgen gevolgd door een nieuwe met 5%), lijkt dan ook eerder op een tijdelijke adempauze, zeker nu ook de industriële cijfers in Japan wijzen op een herstel van deze ingedommelde economische reus. Een ander scenario ontrolt zich aan de overzijde van de Chinese zee, waar de tweede economie van de wereld telkens opnieuw neerwaartse bijstellingen van zijn groeiverwachtingen moet ondergaan. De meest recente herziening komt van het IMF, waarbij zowel de groeiprognose voor dit jaar als 2014 werden verlaagd tot 7.75% ( in april nog ingeschat op respectievelijk 8% en 8,2%). Niet alleen in Europa stelt zich volgens Duchateau een dilemma tussen besparingen en stimulansen die beide nodig zijn maar mekaars effect opheffen. Ook China worstelt met twee beleidsmaatregelen die even nodig als onverzoenlijk zijn : enerzijds stelt zich een duidelijke behoefte aan rentedalingen om de industriële sector de nodige adrenaline in te bezorgen, anderzijds blijft de inflatie een structurele bedreiging vormen terwijl de kredietgroei in de vastgoedsector de kans op de vorming van een zeepbel laat toenemen.