Het groene licht werd niet eerder dan april 2013 verwacht. De Japanse en Europese autoriteiten hebben al goedkeuring gegeven aan het medicijn.

De haast waarmee de Amerikaanse autoriteiten te werk zijn gegaan, komt doordat een betrouwbaar alternatief gewenst is voor de gevaarlijke en arbeidsintensieve therapie die nu vooral wordt voorgeschreven. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van Warfarin, van oorsprong rattengif.

Een nieuwe generatie biotechmedicijnen vervangt dit traditionele medicijn. Het marketingapparaat van Pfizer en Bristol Myers moet nu artsen en patiënten er van overtuigen dat het relatief hoge prijskaartje (circa USD 300 voor drie maanden behandeling tegen USD 100 voor Warafin) van Eliquis het waard is.

Een belangrijke concurrent van Eliquis is het door Bayer geproduceerde medicijn Xarelto, dat geschikt is voor een iets minder grote groep patiënten.

De lancering van een nieuwe generatie bloedverdunners om hartfalen te voorkomen zal met de recente goedkeuring van Eliquis een grote vlucht nemen.

Alle fabrikanten van bloedverdunners plukken de vruchten van de opgevoerde marketinginspanningen. De kosten voor patiënten en verzekeraars nemen met de nieuwe medicijnen sterk toe, maar dalen evengoed door de verlaagde kans op hartfalen en inwendige bloedingen.

Het groene licht werd niet eerder dan april 2013 verwacht. De Japanse en Europese autoriteiten hebben al goedkeuring gegeven aan het medicijn. De haast waarmee de Amerikaanse autoriteiten te werk zijn gegaan, komt doordat een betrouwbaar alternatief gewenst is voor de gevaarlijke en arbeidsintensieve therapie die nu vooral wordt voorgeschreven. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van Warfarin, van oorsprong rattengif. Een nieuwe generatie biotechmedicijnen vervangt dit traditionele medicijn. Het marketingapparaat van Pfizer en Bristol Myers moet nu artsen en patiënten er van overtuigen dat het relatief hoge prijskaartje (circa USD 300 voor drie maanden behandeling tegen USD 100 voor Warafin) van Eliquis het waard is. Een belangrijke concurrent van Eliquis is het door Bayer geproduceerde medicijn Xarelto, dat geschikt is voor een iets minder grote groep patiënten. De lancering van een nieuwe generatie bloedverdunners om hartfalen te voorkomen zal met de recente goedkeuring van Eliquis een grote vlucht nemen. Alle fabrikanten van bloedverdunners plukken de vruchten van de opgevoerde marketinginspanningen. De kosten voor patiënten en verzekeraars nemen met de nieuwe medicijnen sterk toe, maar dalen evengoed door de verlaagde kans op hartfalen en inwendige bloedingen.