Om de werkloosheid niet te veel op te laten lopen moet de economische groei niet te ver onder de 8% zakken. Meer werkloosheid kan de sociale spanningen doen toenemen.

Ook internationaal is de druk op China groot, omdat andere landen China beschuldigen van protectionisme en manipulatie van de Chinese munt. Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat de economische groei in China dit jaar fors afzwakt en daarna sterk herstelt.

Weliswaar is dit herstel onvoldoende om de wereldeconomie op sleeptouw te nemen, het kan wel bijdragen aan het begin van een verbetering.

De afhankelijkheid van de export van China naar andere Aziatische landen is groot. De valutadalingen in veel van die landen, hebben de import van Chinese producten onder druk gezet.

Toch staan de meeste opkomende landen er beter voor dan tijdens de valutacrisis in 1998. De valutareserves zijn hoog en in veel landen is sprake van overschotten op de lopende rekening en begrotingen.

Dit geldt zeker voor China dat hierdoor in staat is om de economie snel te stimuleren. Het recente stimuleringsplan bedraagt tot nu toe $ 600 mld (12% van het bbp), maar wordt mogelijk verdubbeld.

Met dit programma wordt o.a. de bevolking op het platteland geholpen met subsidies om witgoed te kopen, wordt een zorgverzekeringprogramma opgezet en worden meerdere infrastructurele projecten gefinancierd.

Dit levert banengroei op en iets meer tevredenheid en kalmte bij de bevolking. Het feit dat China een centraal geleide economie is, levert op korte termijn voordelen op.

Zo kunnen banken gedwongen worden om kredieten te verlenen. Daarbij helpt het dat de schuldenpositie van Chinese consumenten, bedrijven en banken laag is en de besparingen hoog zijn.

De ruimte tot extra consumptie is daardoor groot. Dit jaar presteren de Chinese aandelenmarkten goed, maar dit zijn wel de minder liquide Chinese markten.

De voor buitenlandse beleggers beter toegankelijke H-aandelen in Hongkong dalen dit jaar verder.

Op grond van de risicoaversie van beleggers en de door ons verwachte volatiele periode voor aandelenmarkten in het algemeen, is Theodoor Gilissen Bankiers voorzichtig voor aandelen in de opkomende markten.

Later in het jaar zou daar op grond van bovenstaand verhaal een positieve verandering in kunnen komen. De waarderingen zijn op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar geven een onjuist beeld omdat de winstverwachtingen nog veel te hoog zijn.

Om de werkloosheid niet te veel op te laten lopen moet de economische groei niet te ver onder de 8% zakken. Meer werkloosheid kan de sociale spanningen doen toenemen. Ook internationaal is de druk op China groot, omdat andere landen China beschuldigen van protectionisme en manipulatie van de Chinese munt. Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat de economische groei in China dit jaar fors afzwakt en daarna sterk herstelt. Weliswaar is dit herstel onvoldoende om de wereldeconomie op sleeptouw te nemen, het kan wel bijdragen aan het begin van een verbetering.De afhankelijkheid van de export van China naar andere Aziatische landen is groot. De valutadalingen in veel van die landen, hebben de import van Chinese producten onder druk gezet. Toch staan de meeste opkomende landen er beter voor dan tijdens de valutacrisis in 1998. De valutareserves zijn hoog en in veel landen is sprake van overschotten op de lopende rekening en begrotingen. Dit geldt zeker voor China dat hierdoor in staat is om de economie snel te stimuleren. Het recente stimuleringsplan bedraagt tot nu toe $ 600 mld (12% van het bbp), maar wordt mogelijk verdubbeld. Met dit programma wordt o.a. de bevolking op het platteland geholpen met subsidies om witgoed te kopen, wordt een zorgverzekeringprogramma opgezet en worden meerdere infrastructurele projecten gefinancierd. Dit levert banengroei op en iets meer tevredenheid en kalmte bij de bevolking. Het feit dat China een centraal geleide economie is, levert op korte termijn voordelen op. Zo kunnen banken gedwongen worden om kredieten te verlenen. Daarbij helpt het dat de schuldenpositie van Chinese consumenten, bedrijven en banken laag is en de besparingen hoog zijn. De ruimte tot extra consumptie is daardoor groot. Dit jaar presteren de Chinese aandelenmarkten goed, maar dit zijn wel de minder liquide Chinese markten. De voor buitenlandse beleggers beter toegankelijke H-aandelen in Hongkong dalen dit jaar verder.Op grond van de risicoaversie van beleggers en de door ons verwachte volatiele periode voor aandelenmarkten in het algemeen, is Theodoor Gilissen Bankiers voorzichtig voor aandelen in de opkomende markten. Later in het jaar zou daar op grond van bovenstaand verhaal een positieve verandering in kunnen komen. De waarderingen zijn op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar geven een onjuist beeld omdat de winstverwachtingen nog veel te hoog zijn.