De ontwikkeling van de frank blijft voorlopig daarom afhankelijk van het vertrouwen dat de Europese leiders terug moeten winnen.

De kans dat de frank daardoor gauw van de overwaardering afkomt, lijkt daarmee klein. Op langere termijn is dit vertrouwen groter, getuige de marktverwachtingen die uitgaan van een koers van 1,28 tot 1,35 per euro.

Indien de SNB kiest voor een koppeling aan de euro heeft dit meer zin indien de waarde van de frank verder daalt, zodat deze niet zou starten met een te hoge koers.

Zo'n koppeling kan dagelijkse interventies noodzakelijk maken, waarmee waarschijnlijk grote bedragen zijn gemoeid en over een langere periode.

Overigens is een koppeling voor Zwitserland geen onbekend terrein. In de jaren zeventig steeg de frank fors, ondanks een negatieve rente.

Daarom koppelde de centrale bank de frank in 1978 aan de Duitse mark. Toen de inflatie sterk opliep, werd deze link teruggedraaid.

De ontwikkeling van de frank blijft voorlopig daarom afhankelijk van het vertrouwen dat de Europese leiders terug moeten winnen. De kans dat de frank daardoor gauw van de overwaardering afkomt, lijkt daarmee klein. Op langere termijn is dit vertrouwen groter, getuige de marktverwachtingen die uitgaan van een koers van 1,28 tot 1,35 per euro. Indien de SNB kiest voor een koppeling aan de euro heeft dit meer zin indien de waarde van de frank verder daalt, zodat deze niet zou starten met een te hoge koers. Zo'n koppeling kan dagelijkse interventies noodzakelijk maken, waarmee waarschijnlijk grote bedragen zijn gemoeid en over een langere periode. Overigens is een koppeling voor Zwitserland geen onbekend terrein. In de jaren zeventig steeg de frank fors, ondanks een negatieve rente. Daarom koppelde de centrale bank de frank in 1978 aan de Duitse mark. Toen de inflatie sterk opliep, werd deze link teruggedraaid.