Over de voorbije twaalf maanden boekte Nyrstar een bruto bedrijfswinst (ebitda) van 265 miljoen EUR (+26% in vergelijking met 2010). Dit is 20 miljoen EUR minder dan verwacht door analisten, hoewel de stijging van 24% van de omzet aangenaam verraste. De zwakker dan verwachte winstgevendheid is toe te schrijven aan de verhoging van de mijnproductie in het vierde kwartaal die samenviel met een daling van de metaalprijzen in de markten. De jaarresultaten zijn toch een ondersteuning voor de strategie van Nyrstar, dat het bedrag van de kapitaalverlaging licht heeft verhoogd tot 0,16 EUR per aandeel.

In zijn historische activiteitssegment, raffinage (omzetten van mineralen in metalen), boekte de groep een ebitda per ton van 209 EUR. Voor de mineralen uit de eigen mijnen ligt deze marge veel hoger op 348 EUR per ton. Dit cijfer werd wel beïnvloed door problemen bij de opstart van enkele overgenomen mijnen.

Nyrstar mikt in 2012 op een toename van de eigen productie met 50% tot 335.000 à 380.000 ton tegenover 215.000 ton in 2011. Dit betekent dat de groep dit jaar zelf zou instaan voor 25% van de benodigde mineralen, rekening houdend met een productieniveau van 1,34 miljoen ton zink en lood in 2011. De sterke stijging van de eigen productie zal de kost per ton verlagen, wat de winstgevendheid van de mijnactiviteiten zal verbeteren. Voor de raffinageactiviteiten hangt Nyrstar natuurlijk af van de grillige evolutie van de metaalprijzen (vooral van zink). Deze korte termijn onzekerheid van de prijzen wordt echter gecompenseerd door de strategische evolutie van Nyrstar. We behouden dan ook ons koopadvies op het aandeel.

Cédric Boitte

Over de voorbije twaalf maanden boekte Nyrstar een bruto bedrijfswinst (ebitda) van 265 miljoen EUR (+26% in vergelijking met 2010). Dit is 20 miljoen EUR minder dan verwacht door analisten, hoewel de stijging van 24% van de omzet aangenaam verraste. De zwakker dan verwachte winstgevendheid is toe te schrijven aan de verhoging van de mijnproductie in het vierde kwartaal die samenviel met een daling van de metaalprijzen in de markten. De jaarresultaten zijn toch een ondersteuning voor de strategie van Nyrstar, dat het bedrag van de kapitaalverlaging licht heeft verhoogd tot 0,16 EUR per aandeel.In zijn historische activiteitssegment, raffinage (omzetten van mineralen in metalen), boekte de groep een ebitda per ton van 209 EUR. Voor de mineralen uit de eigen mijnen ligt deze marge veel hoger op 348 EUR per ton. Dit cijfer werd wel beïnvloed door problemen bij de opstart van enkele overgenomen mijnen.Nyrstar mikt in 2012 op een toename van de eigen productie met 50% tot 335.000 à 380.000 ton tegenover 215.000 ton in 2011. Dit betekent dat de groep dit jaar zelf zou instaan voor 25% van de benodigde mineralen, rekening houdend met een productieniveau van 1,34 miljoen ton zink en lood in 2011. De sterke stijging van de eigen productie zal de kost per ton verlagen, wat de winstgevendheid van de mijnactiviteiten zal verbeteren. Voor de raffinageactiviteiten hangt Nyrstar natuurlijk af van de grillige evolutie van de metaalprijzen (vooral van zink). Deze korte termijn onzekerheid van de prijzen wordt echter gecompenseerd door de strategische evolutie van Nyrstar. We behouden dan ook ons koopadvies op het aandeel.Cédric Boitte