Nikkel liet het volledig afweten (-11 procent in september) nadat het metaal in mei nog het hoogste prijspeil in meer dan twee jaar bereikte. De klim was te wijten aan het uitvoerverbod voor ertsen dat Indonesië begin dit jaar instelde. Er ontstond al snel een alternatieve aanvoerroute via de Filipijnen maar speculatie dat ook dat land een uitvoerverbod overwoog liet de prijs opnieuw opveren. Intussen is duidelijk dat dit verbod er op korte termijn niet zit aan te komen. Bovendien is de impact van de Indonesische maatregelen kleiner dan verwacht door de hoge voorraden en de lagere vraag.

Naast nikkel presteerden ook koper, aluminium en tin ondermaats in het derde kwartaal.

Zink

Aan de andere kant van het spectrum vinden we zink, dat het wel goed deed met een klim van 4,2 procent tussen juli en september. De markt voor geraffineerd zink is volgens cijfers van de International Lead and Zinc Study Group momenteel in deficit en verschillende beurshuizen zien dit tekort volgend jaar verder uitdiepen. Zo verwacht Morgan Stanley in 2015 een deficit van 300.000 ton. De Brunswick zinkmijn werd recent gesloten en de Century mijn ondergaat binnenkort hetzelfde lot. Tegelijk worden uitbreidingen van bestaande mijnen en nieuwe exploratie uitgesteld.

Toch houden investeerders best nog een slag om de arm. Zo is BMO Capital Markets minder enthousiast voor zink. Het beurshuis wijst er op dat China een groot deel van het geraffineerd zink dat het land verbruikt ook zelf produceert waardoor het minder afhankelijk is van invoer dan bij andere metalen. Daarnaast zijn er wat efficiëntie en schaalgrootte betreft nog tal van verbeteringen mogelijk in de Chinese mijnbouw.

Nikkel liet het volledig afweten (-11 procent in september) nadat het metaal in mei nog het hoogste prijspeil in meer dan twee jaar bereikte. De klim was te wijten aan het uitvoerverbod voor ertsen dat Indonesië begin dit jaar instelde. Er ontstond al snel een alternatieve aanvoerroute via de Filipijnen maar speculatie dat ook dat land een uitvoerverbod overwoog liet de prijs opnieuw opveren. Intussen is duidelijk dat dit verbod er op korte termijn niet zit aan te komen. Bovendien is de impact van de Indonesische maatregelen kleiner dan verwacht door de hoge voorraden en de lagere vraag. Naast nikkel presteerden ook koper, aluminium en tin ondermaats in het derde kwartaal.Aan de andere kant van het spectrum vinden we zink, dat het wel goed deed met een klim van 4,2 procent tussen juli en september. De markt voor geraffineerd zink is volgens cijfers van de International Lead and Zinc Study Group momenteel in deficit en verschillende beurshuizen zien dit tekort volgend jaar verder uitdiepen. Zo verwacht Morgan Stanley in 2015 een deficit van 300.000 ton. De Brunswick zinkmijn werd recent gesloten en de Century mijn ondergaat binnenkort hetzelfde lot. Tegelijk worden uitbreidingen van bestaande mijnen en nieuwe exploratie uitgesteld. Toch houden investeerders best nog een slag om de arm. Zo is BMO Capital Markets minder enthousiast voor zink. Het beurshuis wijst er op dat China een groot deel van het geraffineerd zink dat het land verbruikt ook zelf produceert waardoor het minder afhankelijk is van invoer dan bij andere metalen. Daarnaast zijn er wat efficiëntie en schaalgrootte betreft nog tal van verbeteringen mogelijk in de Chinese mijnbouw.