Steeds meer centrale bankiers nemen hun toevlucht tot buitengewone maatregelen, die echter steeds een verruiming van de monetaire politiek inhouden.

De vice-gouverneur van de Bank of England Paul Tucker speelde onlangs met het idee van negatieve rentevoeten, die door de centrale zouden 'gecoacht' worden.

De ECB is nog niet zo ver, maar kan in een nabije toekomst dezelfde richting inslaan wanneer de omstandigheden dat nodig maken.

Het belangrijkste experiment daaromtrent is momenteel echter in Japan aan de gang. De Japanse centrale bank heeft duidelijk gekozen voor een politiek van monetaire verruiming die nog alle kanten uit kan. De situatie in Japan wordt door alle centrale bankiers in de wereld op de voet gevolgd.

Steeds meer centrale bankiers nemen hun toevlucht tot buitengewone maatregelen, die echter steeds een verruiming van de monetaire politiek inhouden. De vice-gouverneur van de Bank of England Paul Tucker speelde onlangs met het idee van negatieve rentevoeten, die door de centrale zouden 'gecoacht' worden. De ECB is nog niet zo ver, maar kan in een nabije toekomst dezelfde richting inslaan wanneer de omstandigheden dat nodig maken. Het belangrijkste experiment daaromtrent is momenteel echter in Japan aan de gang. De Japanse centrale bank heeft duidelijk gekozen voor een politiek van monetaire verruiming die nog alle kanten uit kan. De situatie in Japan wordt door alle centrale bankiers in de wereld op de voet gevolgd.