Die beweging had echter maar een tijdelijk karakter. De maandag gepubliceerde BBP-cijfers waren de zwakste sinds Abe premier is geworden. Bovendien is het tekort op de Japanse lopende rekening opgelopen tot een nieuw recordniveau. Het falen van Abenomics leert in ieder geval een belangrijke les.

Het gaat blijkbaar niet zo maar op om een economie te laten herstellen door het laten zakken van de koers van de eigen munt, zodat de handelspartners uiteindelijk de rekening moeten betalen. Landen kunnen met andere woorden niet gedwongen worden om andere landen te doen betalen voor hun economisch herstel.

Die beweging had echter maar een tijdelijk karakter. De maandag gepubliceerde BBP-cijfers waren de zwakste sinds Abe premier is geworden. Bovendien is het tekort op de Japanse lopende rekening opgelopen tot een nieuw recordniveau. Het falen van Abenomics leert in ieder geval een belangrijke les. Het gaat blijkbaar niet zo maar op om een economie te laten herstellen door het laten zakken van de koers van de eigen munt, zodat de handelspartners uiteindelijk de rekening moeten betalen. Landen kunnen met andere woorden niet gedwongen worden om andere landen te doen betalen voor hun economisch herstel.