De indices noteren momenteel op niveaus die op topvorming wijzen (algemeen gesproken wijst een VIX onder 15 punten op topvorming).

De huidige situatie is compleet tegenovergesteld aan deze van eind 2008, begin 2009. Toen noteerde de VIX aan zeer hoge niveaus (boven 70 punten) en dat was toen een signaal dat de bodem in zicht kwam.

Wie eind 2008/begin 2009 de moed had tegen het toen heersende pessimisme in te gaan (opnieuw: het aannemen van een "contrarian" strategie) en aandelen te kopen, zal het zich niet beklaagd hebben.

In de komende weken sluit Van Herck niet uit dat deze index nog een nieuwe bodem kan maken onder 12,08 punten (slotkoers van

gisterenavond: 13,53 punten). Maar het is duidelijk dat deze index aan een uitbodemingsproces bezig is.

De ETF op de VIX is na de opstoot van afgelopen week teruggevallen. Maar ook hier acht Geert Van Herck de kansen op een toename van de volatiliteit veel groter dan de kans dat de volatiliteit op de huidige zeer lage niveaus zal blijven.

De indices noteren momenteel op niveaus die op topvorming wijzen (algemeen gesproken wijst een VIX onder 15 punten op topvorming). De huidige situatie is compleet tegenovergesteld aan deze van eind 2008, begin 2009. Toen noteerde de VIX aan zeer hoge niveaus (boven 70 punten) en dat was toen een signaal dat de bodem in zicht kwam. Wie eind 2008/begin 2009 de moed had tegen het toen heersende pessimisme in te gaan (opnieuw: het aannemen van een "contrarian" strategie) en aandelen te kopen, zal het zich niet beklaagd hebben. In de komende weken sluit Van Herck niet uit dat deze index nog een nieuwe bodem kan maken onder 12,08 punten (slotkoers van gisterenavond: 13,53 punten). Maar het is duidelijk dat deze index aan een uitbodemingsproces bezig is. De ETF op de VIX is na de opstoot van afgelopen week teruggevallen. Maar ook hier acht Geert Van Herck de kansen op een toename van de volatiliteit veel groter dan de kans dat de volatiliteit op de huidige zeer lage niveaus zal blijven.