Het is maar één keer sinds het opblazen van Bretton Woods gebeurd dat de Verenigde Staten in een andere munt obligaties uitgaven.

Dat gebeurde onder het Carter-tijdperk en dat vanwege de combinatie van hoge inflatie met een dollar die op de valutamarkten was verzwakt.

Deze stap werd echter vooruitgegaan door inflatie en door stijgende rentevoeten. In de praktijk kan zich nu een gelijkaardig scenario afspelen.

De rente in de Verenigde Staten kan aantrekken, terwijl de dollar tevens stijgt. Een stijging van de inflatie met 1% zal de rente op staatsobligaties eveneens met ongeveer 1% doen stijgen.

Wanneer dergelijk scenario zich aankondigt, is voorzichtigheid geblazen. Het Amerikaans schuldenprobleem kan dan in een acute crisisfase belanden.

Het is maar één keer sinds het opblazen van Bretton Woods gebeurd dat de Verenigde Staten in een andere munt obligaties uitgaven. Dat gebeurde onder het Carter-tijdperk en dat vanwege de combinatie van hoge inflatie met een dollar die op de valutamarkten was verzwakt. Deze stap werd echter vooruitgegaan door inflatie en door stijgende rentevoeten. In de praktijk kan zich nu een gelijkaardig scenario afspelen. De rente in de Verenigde Staten kan aantrekken, terwijl de dollar tevens stijgt. Een stijging van de inflatie met 1% zal de rente op staatsobligaties eveneens met ongeveer 1% doen stijgen.Wanneer dergelijk scenario zich aankondigt, is voorzichtigheid geblazen. Het Amerikaans schuldenprobleem kan dan in een acute crisisfase belanden.