Het begrotingtekort is tijdens de crisis onder controle gebleven en exclusief het rentesaldo is zelfs sprake van een klein begrotingsoverschot.

Daarnaast zijn de schulden van de Italiaanse private sector beperkt omdat er geen huizenzeepbel in het land was en er weinig exposure was naar Amerikaanse probleemleningen.

Verder heeft het land als voordeel dat de gemiddelde resterende looptijd voor Italiaanse schulden 7 jaar bedraagt.

De afhankelijkheid van leningen van de ECB is beperkt en er is sprake van een positief begrotingssaldo, lage werkloosheid en aantrekkende export.

Wel is de economische groei al jaren tegenvallend en de kapitaalbehoefte groot.

Het begrotingtekort is tijdens de crisis onder controle gebleven en exclusief het rentesaldo is zelfs sprake van een klein begrotingsoverschot. Daarnaast zijn de schulden van de Italiaanse private sector beperkt omdat er geen huizenzeepbel in het land was en er weinig exposure was naar Amerikaanse probleemleningen. Verder heeft het land als voordeel dat de gemiddelde resterende looptijd voor Italiaanse schulden 7 jaar bedraagt. De afhankelijkheid van leningen van de ECB is beperkt en er is sprake van een positief begrotingssaldo, lage werkloosheid en aantrekkende export. Wel is de economische groei al jaren tegenvallend en de kapitaalbehoefte groot.