De verwachte opkomst van circa 50% is nog een stuk lager dan bij het referendum van het Verdrag van Lissabon toen 59% stemde.

Vanaf vanochtend 10 uur worden de stemmen geteld. De definitieve uitslag wordt vanavond verwacht, maar de eerste indicaties kunnen in de komende uren naar buiten komen.

Goedkeuring zal er in ieder geval voor zorgen dat Ierland toegang heeft tot het ESM, mocht het niet lukken om zelfstandig de kapitaalmarkt te betreden voor 2014.

Een goedkeuring kan dan ook voor wat positiever sentiment zorgen voor Ierse obligaties.

Rentetarieven zijn weer opgelopen

In de afgelopen periode zijn de rentetarieven in Ierland weer behoorlijk opgelopen door de onzekerheid rond de uitkomst van het referendum en de situatie in Griekenland en Spanje. Daarnaast zal een goedkeuring ook een opsteker zijn voor de eurozone en Merkel in het bijzonder.

De roep om kapitaalsinjecties in banken direct via het ESM te laten lopen, en niet via de overheid zoals Duitsland dat wil, wordt steeds groter. ECB president Draghi leek dit gisteren ook te suggereren.

Daarnaast riep hij op het toezicht van de grootste banken in Europa te centraliseren moet worden. Duitsland blijft echter bij haar standpunt en zal hier waarschijnlijk pas van afwijken als de situatie nog verder verergert of als andere landen bereid zijn verdere hervormingen door te voeren en stappen te zetten naar een fiscale unie.

Frankrijk lijkt een uitzondering op de rest zuidelijke landen en profiteert ook van de vlucht naar veilig papier. De Franse index van staatsobligaties van Citigroup presteerde in mei na de Nederlandse het best met een rendement van 3,9% vs 4,1%.

De Duitse index rendeerde 3,24%. De aanhoudende vlucht naar veilig papier zorgt voor steeds lagere renteniveaus en hoge rendement op de meest veilig obligaties.

Het was voor Nederland het hoogste maandelijkse rendement sinds november 2008 toen de index 4,5% rendeerde. Dit zijn de enige keren geweest dat het rendement boven de 4% uit kwam sinds tenminste 1985.

De verwachte opkomst van circa 50% is nog een stuk lager dan bij het referendum van het Verdrag van Lissabon toen 59% stemde. Vanaf vanochtend 10 uur worden de stemmen geteld. De definitieve uitslag wordt vanavond verwacht, maar de eerste indicaties kunnen in de komende uren naar buiten komen. Goedkeuring zal er in ieder geval voor zorgen dat Ierland toegang heeft tot het ESM, mocht het niet lukken om zelfstandig de kapitaalmarkt te betreden voor 2014. Een goedkeuring kan dan ook voor wat positiever sentiment zorgen voor Ierse obligaties. Rentetarieven zijn weer opgelopen In de afgelopen periode zijn de rentetarieven in Ierland weer behoorlijk opgelopen door de onzekerheid rond de uitkomst van het referendum en de situatie in Griekenland en Spanje. Daarnaast zal een goedkeuring ook een opsteker zijn voor de eurozone en Merkel in het bijzonder. De roep om kapitaalsinjecties in banken direct via het ESM te laten lopen, en niet via de overheid zoals Duitsland dat wil, wordt steeds groter. ECB president Draghi leek dit gisteren ook te suggereren. Daarnaast riep hij op het toezicht van de grootste banken in Europa te centraliseren moet worden. Duitsland blijft echter bij haar standpunt en zal hier waarschijnlijk pas van afwijken als de situatie nog verder verergert of als andere landen bereid zijn verdere hervormingen door te voeren en stappen te zetten naar een fiscale unie. Frankrijk lijkt een uitzondering op de rest zuidelijke landen en profiteert ook van de vlucht naar veilig papier. De Franse index van staatsobligaties van Citigroup presteerde in mei na de Nederlandse het best met een rendement van 3,9% vs 4,1%. De Duitse index rendeerde 3,24%. De aanhoudende vlucht naar veilig papier zorgt voor steeds lagere renteniveaus en hoge rendement op de meest veilig obligaties. Het was voor Nederland het hoogste maandelijkse rendement sinds november 2008 toen de index 4,5% rendeerde. Dit zijn de enige keren geweest dat het rendement boven de 4% uit kwam sinds tenminste 1985.