De productie in de eerste helft van 2012 lag ongeveer op het niveau van dezelfde periode het jaar voordien. Er werd iets minder palmolie geproduceerd, maar dat werd gecompenseerd door de groei van rubber, thee en bananen. In 2011 belemmerden de politieke strubbelingen in Ivoorkust de bananenproductie.

De prijzen van de vier belangrijkste producten van Sipef stonden echter onder druk. De rubberprijs ging in vrije val, met een daling van 32,5 procent. Rubber is nu nog amper goed voor 16,9 procent van de brutowinst van de groep; in 2011 was dat nog 19,7 procent. Palmolie was goed voor 40,5 miljoen dollar nettowinst, 72,6 procent van het totaal. Enkel de bananen en een uitzonderlijke opbrengst van 3,3 miljoen dollar konden wat balsem op de wonde smeren. Want ook de kosten waren hoger dan het jaar voordien.

Voor de rest van het jaar verwacht Sipef dat de prijs van de palmolie zich zal herstellen. Rubber blijft wellicht onder druk staan, als gevolg van de wereldwijde crisis.

Cédric Boitte

www.accioz.be

De productie in de eerste helft van 2012 lag ongeveer op het niveau van dezelfde periode het jaar voordien. Er werd iets minder palmolie geproduceerd, maar dat werd gecompenseerd door de groei van rubber, thee en bananen. In 2011 belemmerden de politieke strubbelingen in Ivoorkust de bananenproductie.De prijzen van de vier belangrijkste producten van Sipef stonden echter onder druk. De rubberprijs ging in vrije val, met een daling van 32,5 procent. Rubber is nu nog amper goed voor 16,9 procent van de brutowinst van de groep; in 2011 was dat nog 19,7 procent. Palmolie was goed voor 40,5 miljoen dollar nettowinst, 72,6 procent van het totaal. Enkel de bananen en een uitzonderlijke opbrengst van 3,3 miljoen dollar konden wat balsem op de wonde smeren. Want ook de kosten waren hoger dan het jaar voordien.Voor de rest van het jaar verwacht Sipef dat de prijs van de palmolie zich zal herstellen. Rubber blijft wellicht onder druk staan, als gevolg van de wereldwijde crisis.Cédric Boittewww.accioz.be