Het tweede trimester toonde een verbetering die zich vermoedelijk ook zal doorzetten in de tweede jaarhelft, die meestal agronomisch sterker is.

Deze neerwaartse tendens werd voor Agro Muko (-2,7%) in de Bengkulu provincie waargenomen naar het einde van het semester.

De uitzonderlijk hoge regenval in de eerste vier maanden van het jaar (meer dan het gemiddelde jaarvolume) heeft Hargy Oil Palms in Papoea-Nieuw-Guinea een erg moeilijke start bezorgd.

Weggespoelde bruggen en wegen bemoeilijkten het transport van de vruchten naar de fabrieken, en alhoewel de toestand zich geleidelijk normaliseerde voor de eigen plantages (-7,5%), bereiken vooral de verder afgelegen kleine boeren nog niet de normale oogstvolumes (-17,8%).

De huidige volumes van de palmplantages zijn globaal opnieuw in de lijn der verwachtingen en de productieverliezen van het eerste semester zien we geleidelijk verdwijnen.

De activiteiten in Papoea-Nieuw-Guinea hebben hiervoor meer tijd nodig, dus verwacht Sipef toch dat de geconsolideerde jaarproductie deze van 2009 niet zal evenaren. De producties van rubber, thee en bananen blijven sterk.

Op dit ogenblik is 80% van de jaarproductie van palmolie verkocht aan prijzen die de gemiddelde marktprijs van het eerste semester licht overschrijden.

Er werd tevens reeds meer dan 80% van de verwachte rubbervolumes verkocht in een gestaag stijgende markt en 87% van de verwachte theevolumes aan USD 3 /kg FOB.

De bananenprijzen zijn door vaste jaarcontracten beperkt onderhevig aan marktschommelingen. Moeilijke weersomstandigheden verstoorden inmiddels de sojabonenoogst in de VS en overvloedige regens in Zuid-Oost Azië, veroorzaakt door La Niña, belemmerden op korte termijn de oogst in de palmproducerende

regio's.

Dit slechte weer, tezamen met een stijgende biodieselproductie in Argentinië en Brazilië, zou de plantaardige-olieprijzen moeten ondersteunen vanaf nu tot aan het einde van het jaar.

Het tweede trimester toonde een verbetering die zich vermoedelijk ook zal doorzetten in de tweede jaarhelft, die meestal agronomisch sterker is. Deze neerwaartse tendens werd voor Agro Muko (-2,7%) in de Bengkulu provincie waargenomen naar het einde van het semester. De uitzonderlijk hoge regenval in de eerste vier maanden van het jaar (meer dan het gemiddelde jaarvolume) heeft Hargy Oil Palms in Papoea-Nieuw-Guinea een erg moeilijke start bezorgd. Weggespoelde bruggen en wegen bemoeilijkten het transport van de vruchten naar de fabrieken, en alhoewel de toestand zich geleidelijk normaliseerde voor de eigen plantages (-7,5%), bereiken vooral de verder afgelegen kleine boeren nog niet de normale oogstvolumes (-17,8%). De huidige volumes van de palmplantages zijn globaal opnieuw in de lijn der verwachtingen en de productieverliezen van het eerste semester zien we geleidelijk verdwijnen. De activiteiten in Papoea-Nieuw-Guinea hebben hiervoor meer tijd nodig, dus verwacht Sipef toch dat de geconsolideerde jaarproductie deze van 2009 niet zal evenaren. De producties van rubber, thee en bananen blijven sterk. Op dit ogenblik is 80% van de jaarproductie van palmolie verkocht aan prijzen die de gemiddelde marktprijs van het eerste semester licht overschrijden. Er werd tevens reeds meer dan 80% van de verwachte rubbervolumes verkocht in een gestaag stijgende markt en 87% van de verwachte theevolumes aan USD 3 /kg FOB. De bananenprijzen zijn door vaste jaarcontracten beperkt onderhevig aan marktschommelingen. Moeilijke weersomstandigheden verstoorden inmiddels de sojabonenoogst in de VS en overvloedige regens in Zuid-Oost Azië, veroorzaakt door La Niña, belemmerden op korte termijn de oogst in de palmproducerende regio's. Dit slechte weer, tezamen met een stijgende biodieselproductie in Argentinië en Brazilië, zou de plantaardige-olieprijzen moeten ondersteunen vanaf nu tot aan het einde van het jaar.