Het Amerikaans schaalolie en -gaswonder zal het energielandschap helemaal door elkaar schudden, zo geloven de optimisten. Volgens de meest optimistische schattingen zouden de Verenigde Staten voor honderden jaren gas en olie onder hun voeten hebben liggen. Maar er zijn ook pessimisten.

Maar de zeepbel werd onlangs doorprikt door een verontrustend rapport van Shell. CEO Peter Vosser van de oliemaatschappij gaf toe dat het verhaal van de schaalolie een mythe is. Shell heeft er miljarden dollars in geïnvesteerd en slaagt er niet in om de sector winstgevend te maken. Als Shell dat niet kan, wie zal dat dan wel kunnen?

Het Amerikaans schaalolie en -gaswonder zal het energielandschap helemaal door elkaar schudden, zo geloven de optimisten. Volgens de meest optimistische schattingen zouden de Verenigde Staten voor honderden jaren gas en olie onder hun voeten hebben liggen. Maar er zijn ook pessimisten. Maar de zeepbel werd onlangs doorprikt door een verontrustend rapport van Shell. CEO Peter Vosser van de oliemaatschappij gaf toe dat het verhaal van de schaalolie een mythe is. Shell heeft er miljarden dollars in geïnvesteerd en slaagt er niet in om de sector winstgevend te maken. Als Shell dat niet kan, wie zal dat dan wel kunnen?