De Amerikaanse centrale bank liet in mei van dit jaar al via haar favoriete journalist Jon Hilsenrath uitlekken dat de tapering - het terugschroeven van de stimuleringsmaatregelen - vanaf september een aanvang nemen. Verschillende FED-leden hebben dit scenario inmiddels bevestigd.

Algemeen wordt aangenomen dat die tapering de volatiliteit op de financiële markten in aanzienlijke mate zal doen toenemen. Maar daarnaast is er nog een factor die vaak over het hoofd wordt gezien en dat is het feit dat er nog Duitse verkiezingen zijn. Die kunnen op hun beurt de volatiliteit doen toenemen.

De Amerikaanse centrale bank liet in mei van dit jaar al via haar favoriete journalist Jon Hilsenrath uitlekken dat de tapering - het terugschroeven van de stimuleringsmaatregelen - vanaf september een aanvang nemen. Verschillende FED-leden hebben dit scenario inmiddels bevestigd. Algemeen wordt aangenomen dat die tapering de volatiliteit op de financiële markten in aanzienlijke mate zal doen toenemen. Maar daarnaast is er nog een factor die vaak over het hoofd wordt gezien en dat is het feit dat er nog Duitse verkiezingen zijn. Die kunnen op hun beurt de volatiliteit doen toenemen.