De Euro Stoxx 50 geeft nog altijd ongeveer 2,50% prijs, terwijl de BEL 20 bijna 2% laat liggen. Alle aandelen uit de index noteren momenteel in het rood.

Daling officiële termijnrente zonder gevolgen op interbancaire markt

De daling van de officiële korte termijnrente die de ECB doorvoerde op 2 mei, blijft intussen zonder gevolgen op de interbancaire markt.

Dit is volgens professor Stefan Duchateau niet verbazend. De bodemrente ( de "reporate") deed in het verleden als het belangrijkste werk.

De recente daling van de officiële rentetarieven werd begin mei doorgevoerd op de herfinancieringsrente.

Dit is een soort plafondrente, die in de huidige omstandigheden minder relevant is, maar dit eventueel wel kan worden wanneer er zich opnieuw spanningen in het bancaire landschap zouden voordoen. Van dit laatste is er overigens weinig sprake.

De indicatoren die het financiële risico meten, pikken alleszins geen enkel signaal op dat in die richting zou wijzen.

Deze vaststelling leiden tot een afwachtende houding bij het beleggingsbeleid : aandelenposities blijven hun maximumposities innemen, met een speciale nadruk op Aziatische markten.

Bij obligatieposities beperkt professor Stefan Duchateau zich wat betreft overheidsobligaties tot Ierse staatsobligaties, maar legt hij vooral een accent via Emerging bonds.

De posities in bedrijfsobligaties blijft Duchateau behoud, maar hij volgt de evolutie met de nodige argwaan, gelet op de sterk afgenomen spread met overheidsobligaties.

De Euro Stoxx 50 geeft nog altijd ongeveer 2,50% prijs, terwijl de BEL 20 bijna 2% laat liggen. Alle aandelen uit de index noteren momenteel in het rood. Daling officiële termijnrente zonder gevolgen op interbancaire markt De daling van de officiële korte termijnrente die de ECB doorvoerde op 2 mei, blijft intussen zonder gevolgen op de interbancaire markt. Dit is volgens professor Stefan Duchateau niet verbazend. De bodemrente ( de "reporate") deed in het verleden als het belangrijkste werk. De recente daling van de officiële rentetarieven werd begin mei doorgevoerd op de herfinancieringsrente. Dit is een soort plafondrente, die in de huidige omstandigheden minder relevant is, maar dit eventueel wel kan worden wanneer er zich opnieuw spanningen in het bancaire landschap zouden voordoen. Van dit laatste is er overigens weinig sprake. De indicatoren die het financiële risico meten, pikken alleszins geen enkel signaal op dat in die richting zou wijzen. Deze vaststelling leiden tot een afwachtende houding bij het beleggingsbeleid : aandelenposities blijven hun maximumposities innemen, met een speciale nadruk op Aziatische markten. Bij obligatieposities beperkt professor Stefan Duchateau zich wat betreft overheidsobligaties tot Ierse staatsobligaties, maar legt hij vooral een accent via Emerging bonds. De posities in bedrijfsobligaties blijft Duchateau behoud, maar hij volgt de evolutie met de nodige argwaan, gelet op de sterk afgenomen spread met overheidsobligaties.