Het AAII Survey of Individual Investors zag het aantal stieren vorige week verdubbelen, terwijl het aantal beren met bijna een derde slonk. Het tij kan echter snel weer keren, zo bleek afgelopen vrijdag.

Randy Frederick, directeur trading en derivaten bij het Schwab Center for Financial Research, blijft vaak dat extreem optimisme toeslaat vlak voor er piekkoersen op de beurzen worden neergezet. Het omgekeerde geldt uiteraard voor pessimisme.

Deze oude beurswijsheid is natuurlijk al langer bekend, maar volgens Frederick is het opvallend hoe snel het sentiment op de beurzen tegenwoordig draait.

Amper 10 dagen geleden was het sentiment nog steeds extreem bearish, het bevond zich zelfs op een dieptepunt sinds de bodem uit maart 2009.

Frederick merkt op dat deze evolutie een duidelijke wijziging meebrengt voor beleggers op lange termijn. De buy-and-hold strategie werkt niet meer, in die zin dat het geen zin heeft om aandelen te kopen en er vervolgens niet meer naar te kijken.

Het AAII Survey of Individual Investors zag het aantal stieren vorige week verdubbelen, terwijl het aantal beren met bijna een derde slonk. Het tij kan echter snel weer keren, zo bleek afgelopen vrijdag. Randy Frederick, directeur trading en derivaten bij het Schwab Center for Financial Research, blijft vaak dat extreem optimisme toeslaat vlak voor er piekkoersen op de beurzen worden neergezet. Het omgekeerde geldt uiteraard voor pessimisme. Deze oude beurswijsheid is natuurlijk al langer bekend, maar volgens Frederick is het opvallend hoe snel het sentiment op de beurzen tegenwoordig draait. Amper 10 dagen geleden was het sentiment nog steeds extreem bearish, het bevond zich zelfs op een dieptepunt sinds de bodem uit maart 2009. Frederick merkt op dat deze evolutie een duidelijke wijziging meebrengt voor beleggers op lange termijn. De buy-and-hold strategie werkt niet meer, in die zin dat het geen zin heeft om aandelen te kopen en er vervolgens niet meer naar te kijken.