Op 6 mei gaan de Grieken naar de stembus voor de verkiezing van een nieuw parlement en ook die gebeurtenis kan het sentiment op de financiële markten helpen bepalen. De twee belangrijkste partijen van het land zijn totaal impopulair als gevolg van de zware crisis die het land heeft getroffen.

De Britse centrale bank heeft vorige week donderdag het rentetarief onveranderd gelaten op 0,5%. De ECB liet het rentetarief de dag voordien ook onveranderd op 1%. Donderdagmorgen werden cijfers over de industriële productie februari in Duitsland bekendgemaakt. Door het koude weer waren deze cijfers lager dan verwacht (-1,3%, -0,5% verwacht). Met name het cijfer voor de bouw viel tegen (-17,1% ten opzichte van januari).

ECB kijkt met argusogen naar Duitsland

Draghi zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook met enige zorg kijken naar de ontwikkelingen in Duitsland. De Duitse economie ontwikkelt zich sterk, waardoor werknemers nu hoge looneisen stellen. Elk jaar is dat een spel van hoog inzetten door de vakbonden om uiteindelijk tot slechts beperkte verhogingen te komen.

Tussen 2000 en 2009 stegen de Duitse lonen slechts 2% per jaar en bleef daarbij achter bij de andere Europese landen. Maar werknemers lijken nu meer macht te hebben en ambtenaren zullen bijvoorbeeld, volgens het laatst bekende voorstel, een salarisverhoging van 6% over de komende twee jaar krijgen.

Op 6 mei gaan de Grieken naar de stembus voor de verkiezing van een nieuw parlement en ook die gebeurtenis kan het sentiment op de financiële markten helpen bepalen. De twee belangrijkste partijen van het land zijn totaal impopulair als gevolg van de zware crisis die het land heeft getroffen. De Britse centrale bank heeft vorige week donderdag het rentetarief onveranderd gelaten op 0,5%. De ECB liet het rentetarief de dag voordien ook onveranderd op 1%. Donderdagmorgen werden cijfers over de industriële productie februari in Duitsland bekendgemaakt. Door het koude weer waren deze cijfers lager dan verwacht (-1,3%, -0,5% verwacht). Met name het cijfer voor de bouw viel tegen (-17,1% ten opzichte van januari).ECB kijkt met argusogen naar Duitsland Draghi zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook met enige zorg kijken naar de ontwikkelingen in Duitsland. De Duitse economie ontwikkelt zich sterk, waardoor werknemers nu hoge looneisen stellen. Elk jaar is dat een spel van hoog inzetten door de vakbonden om uiteindelijk tot slechts beperkte verhogingen te komen. Tussen 2000 en 2009 stegen de Duitse lonen slechts 2% per jaar en bleef daarbij achter bij de andere Europese landen. Maar werknemers lijken nu meer macht te hebben en ambtenaren zullen bijvoorbeeld, volgens het laatst bekende voorstel, een salarisverhoging van 6% over de komende twee jaar krijgen.