Solvay is door de aankoop van het Franse Rhodia (jaaromzet van 5,2 miljard euro, tegenover 7,1 miljard voor Solvay in 2010) een grote wereldwijde chemiespeler geworden, die in verscheidene marktsegmenten wereldmarktleider is. Zo is de nieuwe groep onder meer het nummer één in gespecialiseerde polymeren en geavanceerde materialen en mineralen. Alles bij elkaar zijn Solvay en Rhodia het nummer één of twee in de segmenten waarin ze in 2010 een zesde van hun gezamenlijke omzet van ongeveer 12 miljard euro hebben gerealiseerd. Als we er de branches bijtellen waarin ze het nummer drie zijn, geldt dat zelfs voor een negende van hun gezamenlijke omzet.

Een troef is ook dat de productenportefeuille van het bedrijf mooi is gespreid over heel wat sectoren. Consumptiegoederen zijn goed voor 19% van het gezamenlijke zakencijfer, de bouw voor 15%, de autosector voor 14%, energie, milieu en water voor 8% en elektronica voor 6%. De groeilanden hebben in de nieuwe combinatie een groter aandeel dan vroeger. Het aandeel bedraagt op basis van de proformacijfers van 2010 afgerond 40%. Bovendien is er het Solvay Horizon-plan, dat voor 120 miljoen euro aan efficiëntieverbeteringen moet zorgen, naast besparingen voor een bedrag van 250 miljoen euro die het gevolg zijn van de synergievoordelen na de integratie van Rhodia. Als aanvulling op de overname heeft Solvay nu ook een notering op Euronext Parijs aangevraagd.

De aankoop van Rhodia deed de koers van Solvay tijdelijk fors oplopen. Maar de wittebroodsweken werden door de nakende recessie abrupt afgebroken. We herhalen dat de overname van Rhodia een aantal pluspunten biedt, maar anderzijds is het cyclische karakter van Rhodia duidelijk hoger dan dat van de verkochte farma-activiteiten. Een eerste test krijgen we met de huidige recessie, en vooral als die zo taai wordt als we vrezen. We betalen 14 keer de verwachte winst 2011 en 11 keer die voor 2012 op basis van de analistenconsensus. Maar we vinden de winstverwachting voor 2012 te hoog is gegrepen. Vandaar dat we adviseren het aandeel te verkopen.

Danny Reweghs, Inside Beleggen

Solvay is door de aankoop van het Franse Rhodia (jaaromzet van 5,2 miljard euro, tegenover 7,1 miljard voor Solvay in 2010) een grote wereldwijde chemiespeler geworden, die in verscheidene marktsegmenten wereldmarktleider is. Zo is de nieuwe groep onder meer het nummer één in gespecialiseerde polymeren en geavanceerde materialen en mineralen. Alles bij elkaar zijn Solvay en Rhodia het nummer één of twee in de segmenten waarin ze in 2010 een zesde van hun gezamenlijke omzet van ongeveer 12 miljard euro hebben gerealiseerd. Als we er de branches bijtellen waarin ze het nummer drie zijn, geldt dat zelfs voor een negende van hun gezamenlijke omzet.Een troef is ook dat de productenportefeuille van het bedrijf mooi is gespreid over heel wat sectoren. Consumptiegoederen zijn goed voor 19% van het gezamenlijke zakencijfer, de bouw voor 15%, de autosector voor 14%, energie, milieu en water voor 8% en elektronica voor 6%. De groeilanden hebben in de nieuwe combinatie een groter aandeel dan vroeger. Het aandeel bedraagt op basis van de proformacijfers van 2010 afgerond 40%. Bovendien is er het Solvay Horizon-plan, dat voor 120 miljoen euro aan efficiëntieverbeteringen moet zorgen, naast besparingen voor een bedrag van 250 miljoen euro die het gevolg zijn van de synergievoordelen na de integratie van Rhodia. Als aanvulling op de overname heeft Solvay nu ook een notering op Euronext Parijs aangevraagd.De aankoop van Rhodia deed de koers van Solvay tijdelijk fors oplopen. Maar de wittebroodsweken werden door de nakende recessie abrupt afgebroken. We herhalen dat de overname van Rhodia een aantal pluspunten biedt, maar anderzijds is het cyclische karakter van Rhodia duidelijk hoger dan dat van de verkochte farma-activiteiten. Een eerste test krijgen we met de huidige recessie, en vooral als die zo taai wordt als we vrezen. We betalen 14 keer de verwachte winst 2011 en 11 keer die voor 2012 op basis van de analistenconsensus. Maar we vinden de winstverwachting voor 2012 te hoog is gegrepen. Vandaar dat we adviseren het aandeel te verkopen.Danny Reweghs, Inside Beleggen