De overname van het Egyptische Orascom Cement was van groot strategisch belang, maar de timing kon natuurlijk moeilijk slechter, net voor een internationale bankencrisis uitbrak. Sinds het uitbarsten van de kredietcrisis wordt de grootste cementproducent ter wereld immers van zeer dichtbij gevolgd door analisten en kredietwaardigheidbureaus.

Topman (CEO) Bruno Lafont wil er 2 miljard EUR schulden afdoen door minder investeringen, halvering van het dividend (van 2 naar 1 EUR per aandeel en vooral de verkoop van activa. Er werd dit jaar voor ruim 2,1 miljard EUR verkocht met als centraal dossier de verkoop van de niet-kernactiviteit de gipsafdeling. De Belgische Etex Groep kocht het leeuwendeel met de Europese en Latijns-Amerikaanse gipsactiviteiten en legde daarvoor 850 miljoen EUR op tafel.

Maar daarmee is de groep niet uit de zorgen. Er blijft dan nog steeds 12 miljard EUR schulden over voor een groep met een omzet van 15 miljard EUR en een verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) van 3 miljard EUR. Want inzake rendabiliteit gaat het nog steeds niet de goede richting uit. De omzettoename na negen maanden van 2% tot 11,47 miljard EUR was relatief bescheiden. De bedrijfskasstroom (ebitda) kromp echter 271 miljoen EUR tot 2,42 miljard EUR. De recurrente bedrijfswinst (rebit; bedrijfswinst zonder eenmalige elementen) daalde in de eerste negen maanden van 1,87 naar 1,64 miljard EUR of -12% zodat de rebit-marge zakte van 16,7 naar 14,3%. De nettowinst van 2,08 EUR per aandeel voor de periode januari-september moeten we vergelijken met 2,67 EUR per aandeel voor dezelfde periode in 2010. Een afname met andere woorden met 22%.

Echt overtuigend kunnen we de cijfers van Lafarge nog steeds niet noemen. In termen van koerswinstverhouding is het aandeel nog steeds niet goedkoop (13 keer de verwachte winst) en zien we ook niet veel ruimte voor verbetering dit jaar. Na het 30% koersherstel vanaf de bodem in november zouden we de aandelen uit veiligheidsoverwegingen dan ook 'verkopen'.

Danny Reweghs, Inside Beleggen

De overname van het Egyptische Orascom Cement was van groot strategisch belang, maar de timing kon natuurlijk moeilijk slechter, net voor een internationale bankencrisis uitbrak. Sinds het uitbarsten van de kredietcrisis wordt de grootste cementproducent ter wereld immers van zeer dichtbij gevolgd door analisten en kredietwaardigheidbureaus. Topman (CEO) Bruno Lafont wil er 2 miljard EUR schulden afdoen door minder investeringen, halvering van het dividend (van 2 naar 1 EUR per aandeel en vooral de verkoop van activa. Er werd dit jaar voor ruim 2,1 miljard EUR verkocht met als centraal dossier de verkoop van de niet-kernactiviteit de gipsafdeling. De Belgische Etex Groep kocht het leeuwendeel met de Europese en Latijns-Amerikaanse gipsactiviteiten en legde daarvoor 850 miljoen EUR op tafel. Maar daarmee is de groep niet uit de zorgen. Er blijft dan nog steeds 12 miljard EUR schulden over voor een groep met een omzet van 15 miljard EUR en een verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) van 3 miljard EUR. Want inzake rendabiliteit gaat het nog steeds niet de goede richting uit. De omzettoename na negen maanden van 2% tot 11,47 miljard EUR was relatief bescheiden. De bedrijfskasstroom (ebitda) kromp echter 271 miljoen EUR tot 2,42 miljard EUR. De recurrente bedrijfswinst (rebit; bedrijfswinst zonder eenmalige elementen) daalde in de eerste negen maanden van 1,87 naar 1,64 miljard EUR of -12% zodat de rebit-marge zakte van 16,7 naar 14,3%. De nettowinst van 2,08 EUR per aandeel voor de periode januari-september moeten we vergelijken met 2,67 EUR per aandeel voor dezelfde periode in 2010. Een afname met andere woorden met 22%. Echt overtuigend kunnen we de cijfers van Lafarge nog steeds niet noemen. In termen van koerswinstverhouding is het aandeel nog steeds niet goedkoop (13 keer de verwachte winst) en zien we ook niet veel ruimte voor verbetering dit jaar. Na het 30% koersherstel vanaf de bodem in november zouden we de aandelen uit veiligheidsoverwegingen dan ook 'verkopen'.Danny Reweghs, Inside Beleggen