De producenten van gadgets slagen er namelijk niet in om genoeg spelletjes enzovoort te maken om aan de vraag te voldoen, dit vanwege het feit dat de makers van halfgeleiders tijdens de recessie de productie zo sterk hebben teruggeschroefd dat ze nu het huidige tempo niet meer aankunnen.

Het tekort aan halfgeleiders betekent dat bedrijven die met Apple concurreren met een probleem opgezadeld zitten. Ze slagen er wegens een gebrek aan halfgeleiders niet in om genoeg gadgets te bouwen om te concurreren met de iPhone.

Het is niet zo dat er een algemeen gebrek is aan halfgeleiders, wel aan enkele componenten. Wanneer enkele van de 20 of 30 componenten van een halfgeleider niet beschikbaar zijn, kan het product in kwestie niet aangemaakt worden.

Sprint Nextel kan bijvoorbeeld niet voldoen aan de vraag naar HTC Corp.'s EVO 4G, de eerste mobiele telefoon die gebruik maakt van het 4G-netwerk, vanwege een gebrek aan onderdelen.

Linley Gwennap, president van research firm The Linley Group, is van mening dat de producenten van halfgeleiders kosten noch moeite sparen om de achterstand bij te benen.

De investeringen in de sector gaat dit jaar met 84% stijgen tot 47,50 miljard dollar, waar in maart nog maar rekening werd gehouden met een stijging van de investeringen met 56%.

Het duurt echter maanden alvorens nieuwe productielijnen zijn opgezet en/of de bestaande zijn upgegraded. Daardoor kunnen de tekorten aan halfgeleiders nog tot volgend jaar aanslepen.

De producenten van gadgets slagen er namelijk niet in om genoeg spelletjes enzovoort te maken om aan de vraag te voldoen, dit vanwege het feit dat de makers van halfgeleiders tijdens de recessie de productie zo sterk hebben teruggeschroefd dat ze nu het huidige tempo niet meer aankunnen. Het tekort aan halfgeleiders betekent dat bedrijven die met Apple concurreren met een probleem opgezadeld zitten. Ze slagen er wegens een gebrek aan halfgeleiders niet in om genoeg gadgets te bouwen om te concurreren met de iPhone. Het is niet zo dat er een algemeen gebrek is aan halfgeleiders, wel aan enkele componenten. Wanneer enkele van de 20 of 30 componenten van een halfgeleider niet beschikbaar zijn, kan het product in kwestie niet aangemaakt worden. Sprint Nextel kan bijvoorbeeld niet voldoen aan de vraag naar HTC Corp.'s EVO 4G, de eerste mobiele telefoon die gebruik maakt van het 4G-netwerk, vanwege een gebrek aan onderdelen. Linley Gwennap, president van research firm The Linley Group, is van mening dat de producenten van halfgeleiders kosten noch moeite sparen om de achterstand bij te benen. De investeringen in de sector gaat dit jaar met 84% stijgen tot 47,50 miljard dollar, waar in maart nog maar rekening werd gehouden met een stijging van de investeringen met 56%. Het duurt echter maanden alvorens nieuwe productielijnen zijn opgezet en/of de bestaande zijn upgegraded. Daardoor kunnen de tekorten aan halfgeleiders nog tot volgend jaar aanslepen.