In het lopende jaar hebben aandelen in deze sector het tot dusver beter gedaan dan de bredere aandelenmarkt. Ondanks de zorgen die er zijn, zien wij ook voor de nabije toekomst lichtpuntjes voor deze sector: dalende grondstoffenprijzen.

In het tweede kwartaal deden aandelen binnen de sector Luxe Consumentengoederen het iets minder goed dan de bredere markt.

Desondanks staan aandelen in deze sector nog altijd op een voorsprong voor wat betreft het lopende jaar: het rendement op aandelen in de sector Luxe Consumentengoederen ligt circa 5% hoger dan het bredere marktrendement.

Hiermee is de sector Luxe Consumentengoederen dit jaar tot dusver de op een na best presterende cyclische sector (IT staat op de eerste plaats).

Verschillende ontwikkelingen geven reden tot zorg: afnemende groei, een mogelijke afkoeling van de Chinese economie en onzekere omstandigheden in Europa.

Toch ziet ABN Amro voor de sector Luxe Consumentengoederen ook lichtpuntjes ontstaan in de tweede helft van 2012: lagere grondstoffenprijzen.

Als de prijzen van grondstoffen dalen, dan snijdt dit mes aan twee kanten: enerzijds worden de input kosten van bedrijven lager, anderzijds neemt de koopkracht van consumenten toe.

Gevolg dalende benzineprijs mag niet onderschat worden

Het gevolg van een dalende benzineprijs, bijvoorbeeld, dient niet onderschat te worden. Sinds begin april is de benzineprijs met circa 15% gedaald; het effect hiervan op de koopkracht van consumenten kan vergeleken worden met een belastingverlaging.

Binnen de sector Luxe Consumentengoederen kiezen de analisten van ABN Amro ervoor, om het advies voor Volkswagen te verhogen van houden naar kopen.

De automaker wint wereldwijd aan marktaandeel. Porsche, dat overgenomen wordt door Volkswagen, kan bovendien een belangrijke aanjager van de winst van Volkswagen worden.

Aandelen van autofabrikanten ontwikkelen zich doorgaans cyclisch; de analisten van ABN Amro denken dat het aandeel Volkswagen sterk zal gaan presteren zodra de risicoaversie onder beleggers afneemt.

In het lopende jaar hebben aandelen in deze sector het tot dusver beter gedaan dan de bredere aandelenmarkt. Ondanks de zorgen die er zijn, zien wij ook voor de nabije toekomst lichtpuntjes voor deze sector: dalende grondstoffenprijzen. In het tweede kwartaal deden aandelen binnen de sector Luxe Consumentengoederen het iets minder goed dan de bredere markt. Desondanks staan aandelen in deze sector nog altijd op een voorsprong voor wat betreft het lopende jaar: het rendement op aandelen in de sector Luxe Consumentengoederen ligt circa 5% hoger dan het bredere marktrendement. Hiermee is de sector Luxe Consumentengoederen dit jaar tot dusver de op een na best presterende cyclische sector (IT staat op de eerste plaats). Verschillende ontwikkelingen geven reden tot zorg: afnemende groei, een mogelijke afkoeling van de Chinese economie en onzekere omstandigheden in Europa. Toch ziet ABN Amro voor de sector Luxe Consumentengoederen ook lichtpuntjes ontstaan in de tweede helft van 2012: lagere grondstoffenprijzen. Als de prijzen van grondstoffen dalen, dan snijdt dit mes aan twee kanten: enerzijds worden de input kosten van bedrijven lager, anderzijds neemt de koopkracht van consumenten toe. Gevolg dalende benzineprijs mag niet onderschat worden Het gevolg van een dalende benzineprijs, bijvoorbeeld, dient niet onderschat te worden. Sinds begin april is de benzineprijs met circa 15% gedaald; het effect hiervan op de koopkracht van consumenten kan vergeleken worden met een belastingverlaging. Binnen de sector Luxe Consumentengoederen kiezen de analisten van ABN Amro ervoor, om het advies voor Volkswagen te verhogen van houden naar kopen. De automaker wint wereldwijd aan marktaandeel. Porsche, dat overgenomen wordt door Volkswagen, kan bovendien een belangrijke aanjager van de winst van Volkswagen worden. Aandelen van autofabrikanten ontwikkelen zich doorgaans cyclisch; de analisten van ABN Amro denken dat het aandeel Volkswagen sterk zal gaan presteren zodra de risicoaversie onder beleggers afneemt.