Transacties op basis van hoofdzakelijk aandelenkapitaal zijn de trend, dit volgens Jan Verbrugge, Managing Director van SDM, adviseur en bemiddelaar bij overnames, verkopen of fusies van bedrijven.

Vandaag verstrekken banken minder leningen en dat heeft ongetwijfeld een invloed op het aantal grote overnames. Maar voor de kleinere deals is het uitblijven van een banklening geen reden om stil te staan.

De huidige crisis biedt opportuniteiten en SDM speelt daar op in. Het kantoor linkt vermogende klanten die op zoek zijn naar alternatieve beleggingen aan ondernemers op zoek naar betaalbare overnames. Op dit moment bekijkt het kantoor ongeveer 100 dossiers.

Volgens SDM ligt het voor de hand dat de crisis bevorderlijk is voor private equity. Ondernemingen die een deel van het bedrijf afstoten als tijdelijke oplossing voor hun probleem of ondernemingen die het einde van de crisis afwachten om hun onderneming te verkopen, hebben ongelijk.

Zij staan er niet bij stil dat potentiële investeerders - op zoek naar alternatieve beleggingen onder de vorm van een EBO - wel degelijk bestaan en de verminderde financieringsbereidheid van de banken met plezier compenseren.

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een EBO. De bedrijfsleider moet minder waarborgen geven en kan zijn plannen alsnog realiseren. Voor de investeerder is er, indien hij wil, meer betrokkenheid.

Maar er is meer. Door de crisis zijn de prijzen voor overnames realistischer geworden. Bovendien doen vermogende Belgische investeerders fiscaal een goede zaak. Meerwaarden op aandelen worden in België immers niet belast. SDM beveelt het co-financieren van EBO's dan ook aan als alternatieve belegging.

Opportuniteiten zijn er genoeg. SDM stelt vast dat het aantal transacties tussen de 3 en 15 miljoen euro toeneemt en kan het aantal dossiers nauwelijks volgen.

Het verleden leert dat private equity erg rendabel kan zijn na crisisperiodes, wanneer de 'voor een redelijke prijs' overgenomen ondernemingen weer op volle kracht draaien en een exit lonkt", aldus nog Jan Verbrugge.

Transacties op basis van hoofdzakelijk aandelenkapitaal zijn de trend, dit volgens Jan Verbrugge, Managing Director van SDM, adviseur en bemiddelaar bij overnames, verkopen of fusies van bedrijven. Vandaag verstrekken banken minder leningen en dat heeft ongetwijfeld een invloed op het aantal grote overnames. Maar voor de kleinere deals is het uitblijven van een banklening geen reden om stil te staan. De huidige crisis biedt opportuniteiten en SDM speelt daar op in. Het kantoor linkt vermogende klanten die op zoek zijn naar alternatieve beleggingen aan ondernemers op zoek naar betaalbare overnames. Op dit moment bekijkt het kantoor ongeveer 100 dossiers. Volgens SDM ligt het voor de hand dat de crisis bevorderlijk is voor private equity. Ondernemingen die een deel van het bedrijf afstoten als tijdelijke oplossing voor hun probleem of ondernemingen die het einde van de crisis afwachten om hun onderneming te verkopen, hebben ongelijk. Zij staan er niet bij stil dat potentiële investeerders - op zoek naar alternatieve beleggingen onder de vorm van een EBO - wel degelijk bestaan en de verminderde financieringsbereidheid van de banken met plezier compenseren.Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een EBO. De bedrijfsleider moet minder waarborgen geven en kan zijn plannen alsnog realiseren. Voor de investeerder is er, indien hij wil, meer betrokkenheid. Maar er is meer. Door de crisis zijn de prijzen voor overnames realistischer geworden. Bovendien doen vermogende Belgische investeerders fiscaal een goede zaak. Meerwaarden op aandelen worden in België immers niet belast. SDM beveelt het co-financieren van EBO's dan ook aan als alternatieve belegging. Opportuniteiten zijn er genoeg. SDM stelt vast dat het aantal transacties tussen de 3 en 15 miljoen euro toeneemt en kan het aantal dossiers nauwelijks volgen. Het verleden leert dat private equity erg rendabel kan zijn na crisisperiodes, wanneer de 'voor een redelijke prijs' overgenomen ondernemingen weer op volle kracht draaien en een exit lonkt", aldus nog Jan Verbrugge.