Griekenland zou dan kunnen rekenen op een mix van hulp van de kant van het IMF en van Europa, waarbij de Europese hulp toch goed zou zijn voor meer dan de helft van het totaal.

De Duitse kanselier Angela Merkel vatte het probleem goed samen door te stellen dat in geval van Griekenland moest worden gezocht naar een oplossing die het vertrouwen in de euro kon herstellen.

Bijkomende vraag was hoe een monetaire unie solidariteit en stabiliteit combineert. Merkel meende vorige week dat op dat vlak een belangrijke stap is gezet.

Het vertrouwen in Griekse staatsobligaties is alleszins gedeeltelijk teruggekeerd, de rente op de tweejarige Griekse staatsobligatie daalde vorige week met 83 basispunten tot 4,43% en dat was het laagste niveau sinds 21 januari.

Petros Christodoulou, hoofd van het schuldenagentschap in Griekenland is van mening dat het ergste gevaar nu geweken is. Hij verwacht dat de rentespread verder gaat afnemen, eerst bij de kort- en daarna bij de langlopende obligaties.

Is de crisis nu echt over? Dat is echter een ander paar mouwen. David Mackie, hoofd Europese economie bij JPMorgan Chase & Co. in Londen, is van mening dat de Griekse crisis inderdaad voorlopig over is, maar dat het schuldenprobleem nog jarenlang op de eurozone gaat wegen.

Griekenland zou dan kunnen rekenen op een mix van hulp van de kant van het IMF en van Europa, waarbij de Europese hulp toch goed zou zijn voor meer dan de helft van het totaal. De Duitse kanselier Angela Merkel vatte het probleem goed samen door te stellen dat in geval van Griekenland moest worden gezocht naar een oplossing die het vertrouwen in de euro kon herstellen. Bijkomende vraag was hoe een monetaire unie solidariteit en stabiliteit combineert. Merkel meende vorige week dat op dat vlak een belangrijke stap is gezet. Het vertrouwen in Griekse staatsobligaties is alleszins gedeeltelijk teruggekeerd, de rente op de tweejarige Griekse staatsobligatie daalde vorige week met 83 basispunten tot 4,43% en dat was het laagste niveau sinds 21 januari. Petros Christodoulou, hoofd van het schuldenagentschap in Griekenland is van mening dat het ergste gevaar nu geweken is. Hij verwacht dat de rentespread verder gaat afnemen, eerst bij de kort- en daarna bij de langlopende obligaties. Is de crisis nu echt over? Dat is echter een ander paar mouwen. David Mackie, hoofd Europese economie bij JPMorgan Chase & Co. in Londen, is van mening dat de Griekse crisis inderdaad voorlopig over is, maar dat het schuldenprobleem nog jarenlang op de eurozone gaat wegen.