Als tweede land van de eurozone dat gered wordt, heeft Ierland aangetoond dat de soevereine schuldencrisis de facto een Europese aangelegenheid was die de rente van alle landen omhoog joeg (met uitzondering van die van Duitsland).

Tegen die achtergrond was de bijeenkomst van 2 december van de ECB een echte uitdaging voor de voorzitter. De markt, die nog altijd niet overtuigd was van het steunplan voor Ierland, ging uit van een plan voor de massale aankoop van perifere schuld.

Maar hoe kon ECB-voorzitter Trichet een dergelijke oplossing overwegen die in totale tegenspraak zou zijn met zijn vroegere uitspraken en met de Duitser Weber, die al van meet af aan gekant was tegen elk programma van activa-aankoop?

De markt hoopte en kreeg volgens Dexia wat ze wilde. En hoewel hij uiteindelijk slechts heel weinig veranderde aan zijn discours, versterkte Jean-Claude Trichet de geloofwaardigheid van de ECB door aan te geven (zonder een bedrag te noemen) dat de Centrale Bank haar aankoopprogramma zou voortzetten.

Als tweede land van de eurozone dat gered wordt, heeft Ierland aangetoond dat de soevereine schuldencrisis de facto een Europese aangelegenheid was die de rente van alle landen omhoog joeg (met uitzondering van die van Duitsland). Tegen die achtergrond was de bijeenkomst van 2 december van de ECB een echte uitdaging voor de voorzitter. De markt, die nog altijd niet overtuigd was van het steunplan voor Ierland, ging uit van een plan voor de massale aankoop van perifere schuld. Maar hoe kon ECB-voorzitter Trichet een dergelijke oplossing overwegen die in totale tegenspraak zou zijn met zijn vroegere uitspraken en met de Duitser Weber, die al van meet af aan gekant was tegen elk programma van activa-aankoop? De markt hoopte en kreeg volgens Dexia wat ze wilde. En hoewel hij uiteindelijk slechts heel weinig veranderde aan zijn discours, versterkte Jean-Claude Trichet de geloofwaardigheid van de ECB door aan te geven (zonder een bedrag te noemen) dat de Centrale Bank haar aankoopprogramma zou voortzetten.