Hoewel de analisten van de bank uiteindelijk een positieve uitkomst voorzien hebben we in november besloten om ons defensiever te positioneren.

Bij een onverhoopt negatieve uitkomst (uiteenvallen van de eurozone) zouden de verliezen immers onevenredig groot uitvallen.

De beperkte overweging van aandelen is daarom teruggebracht naar een onderweging en ook regionaal en sectoraal werden defensievere accenten aangebracht.

In een zo onzekere situatie op de financiële markten, waar veilige havens steeds minder en kortstondiger deze functie lijken te kunnen vervullen, zoekt men naar zekerheden.

Deze werden gevonden in bedrijven die consistent dividend uitkeren. Hier vinden vraag en aanbod elkaar.

Veel beleggers zijn immers op zoek naar een stabiele inkomstenstroom en een rendement dat hoger ligt dan dat op deposito's en staatsleningen. Bedrijven hebben veelal omvangrijke kasreserves en weinig projecten die aantrekkelijk genoeg zijn om in te investeren. Aldus biedt een redelijk dividendrendement zowel wat extra rendement als bescherming tegen grote risico's elders.

Hoewel de analisten van de bank uiteindelijk een positieve uitkomst voorzien hebben we in november besloten om ons defensiever te positioneren. Bij een onverhoopt negatieve uitkomst (uiteenvallen van de eurozone) zouden de verliezen immers onevenredig groot uitvallen. De beperkte overweging van aandelen is daarom teruggebracht naar een onderweging en ook regionaal en sectoraal werden defensievere accenten aangebracht. In een zo onzekere situatie op de financiële markten, waar veilige havens steeds minder en kortstondiger deze functie lijken te kunnen vervullen, zoekt men naar zekerheden. Deze werden gevonden in bedrijven die consistent dividend uitkeren. Hier vinden vraag en aanbod elkaar. Veel beleggers zijn immers op zoek naar een stabiele inkomstenstroom en een rendement dat hoger ligt dan dat op deposito's en staatsleningen. Bedrijven hebben veelal omvangrijke kasreserves en weinig projecten die aantrekkelijk genoeg zijn om in te investeren. Aldus biedt een redelijk dividendrendement zowel wat extra rendement als bescherming tegen grote risico's elders.