Omdat de Europese beleidsmakers weinig vooruitgang boeken met het oplossen van de crisis, beginnen de financiële markten volgens ABN Amro in toenemende mate de risico's van een systeemcrisis te verdisconteren.

De verkoop van Spaanse en Italiaanse staatsobligaties en de nieuwe richting die de crisis daarmee insloeg, heeft velen volledig verrast.

De economische en fundamentele situatie van zowel Spanje als Italië is beduidend beter dan die van Griekenland, Portugal en Ierland.

Toch kan de vrees op de obligatiemarkten een 'self-fulfilling prophecy' worden, omdat oplopende rentelasten kunnen leiden tot een verdere verslechtering van de kredietwaardigheid.

Omdat de Europese beleidsmakers weinig vooruitgang boeken met het oplossen van de crisis, beginnen de financiële markten volgens ABN Amro in toenemende mate de risico's van een systeemcrisis te verdisconteren. De verkoop van Spaanse en Italiaanse staatsobligaties en de nieuwe richting die de crisis daarmee insloeg, heeft velen volledig verrast. De economische en fundamentele situatie van zowel Spanje als Italië is beduidend beter dan die van Griekenland, Portugal en Ierland. Toch kan de vrees op de obligatiemarkten een 'self-fulfilling prophecy' worden, omdat oplopende rentelasten kunnen leiden tot een verdere verslechtering van de kredietwaardigheid.