Het Treasury Department verzekerde namelijk dat de schulden wel gegarandeerd zijn. Frank verklaarde nadien dat voor eens en altijd duidelijk moet worden gemaakt welke schulden wel en welke niet gegarandeerd zijn.

De meeste waarnemers zijn van mening dat Fannie en Freddie wel degelijk van een expliciete garantie van de overheid genieten. Het U.S. government plaatste Fannie Mae en Freddie Mac in conservatorship (onder overheidstoezicht) in september 2008.

Volgens de Congressional Research Service betekent dit dat de 5000 miljarden schulden van Fannie en Freddie nu door de belastingbetaler worden gedekt. Richard Suttmeier, strateeg bij Niagara International Capital en ValueEngine.com, merkt echter op dat het niet als dusdanig wordt behandeld.

Die 5000 miljard dollar moet op de federale balans verschijnen, bij de 14.200 miljard dollar aan schulden die daar al opstaan. De schulden van Fannie Mae en Freddie Mac vormen volgens Suttmeier een tikkende tijdbom, tijdbom die vroeg of laat kan gaan ontploffen.

Suttmeier is namelijk van mening dat de situatie op de huizenmarkt nog altijd niet gestabiliseerd is. De Case-Shiller 20-City Home Price Index noteert nog steeds 50% boven het niveau van 1999 levels en het aantal huizenbezitters dat zijn lening niet kan afbetalen groeit nog steeds.

Fannie en Freddie kunnen in de komende twee jaar nog grote verliezen gaan leiden, met alle gevolgen van dien. Suttmeier is dan ook van mening dat de situatie bij Fannie en Freddie op de voet moet worden gevolgd.

Het Treasury Department verzekerde namelijk dat de schulden wel gegarandeerd zijn. Frank verklaarde nadien dat voor eens en altijd duidelijk moet worden gemaakt welke schulden wel en welke niet gegarandeerd zijn. De meeste waarnemers zijn van mening dat Fannie en Freddie wel degelijk van een expliciete garantie van de overheid genieten. Het U.S. government plaatste Fannie Mae en Freddie Mac in conservatorship (onder overheidstoezicht) in september 2008. Volgens de Congressional Research Service betekent dit dat de 5000 miljarden schulden van Fannie en Freddie nu door de belastingbetaler worden gedekt. Richard Suttmeier, strateeg bij Niagara International Capital en ValueEngine.com, merkt echter op dat het niet als dusdanig wordt behandeld. Die 5000 miljard dollar moet op de federale balans verschijnen, bij de 14.200 miljard dollar aan schulden die daar al opstaan. De schulden van Fannie Mae en Freddie Mac vormen volgens Suttmeier een tikkende tijdbom, tijdbom die vroeg of laat kan gaan ontploffen. Suttmeier is namelijk van mening dat de situatie op de huizenmarkt nog altijd niet gestabiliseerd is. De Case-Shiller 20-City Home Price Index noteert nog steeds 50% boven het niveau van 1999 levels en het aantal huizenbezitters dat zijn lening niet kan afbetalen groeit nog steeds. Fannie en Freddie kunnen in de komende twee jaar nog grote verliezen gaan leiden, met alle gevolgen van dien. Suttmeier is dan ook van mening dat de situatie bij Fannie en Freddie op de voet moet worden gevolgd.