Ook het Europese plaatje ziet er bemoedigend uit. Nergens in de eurozone is de bedrijvigheid in de industriële sector zo snel toegenomen als in Nederland.

De Nederlandse PMI-inkopersindex steeg naar 56,8 in november, tegen 54,4 een maand eerder. Daarmee is de index op zijn hoogste niveau sinds april 2011 beland.

Dat is een klaar teken dat Nederland de recessie achter zich heeft gelaten. De exportorders zaten in de lift, maar met name de sterke toename van werkgelegenheid was een verrassing. Die trend lijkt stand te houden.

Ook het Europese plaatje ziet er bemoedigend uit. Nergens in de eurozone is de bedrijvigheid in de industriële sector zo snel toegenomen als in Nederland. De Nederlandse PMI-inkopersindex steeg naar 56,8 in november, tegen 54,4 een maand eerder. Daarmee is de index op zijn hoogste niveau sinds april 2011 beland. Dat is een klaar teken dat Nederland de recessie achter zich heeft gelaten. De exportorders zaten in de lift, maar met name de sterke toename van werkgelegenheid was een verrassing. Die trend lijkt stand te houden.